About me

dimarts, 15 de juliol del 2014

No pots deixar de menjar? Quan menjar és perillós


Et lleves un dia molt motivada pensant que avui és el gran dia. Que d´avui no passa. Que avui, per fi, comences una dieta estricta per treure´t del damunt els quilos que fa anys que et sobren i et promets a tu mateixa que aquest cop la seguiràs al peu de la lletra, amb rigor i professionalitat, fins al final.

I aleshores esmorzes una torradeta amb gall dindi, i dines una amanida sense amanir i un filet de pit de pollastre a la planxa. I surts al carrer a fer uns encàrrecs i de sobte t´arriba una oloreta irresistible que se´t fica al nas i d´allà passa directament al cervell: una olor de menjar a la graella que et fa venir una gana immensa. Unes ganes terribles de menjar "coses bones" i deixar de banda les amanidetes.

Per si no hi sabies, la cocció d´aliments amb un alt contingut calòric fa que aquests alliberin una sèrie de substàncies que resulten irresistibles per a la majoria d´animals i el nostre instint ens transmet la idea que d´allà on surt aquesta oloreta hi trobaren menjar, menjar del bo, d´aquell que alimenta l´ànima i ens aporta un munt de calories. Així que tu, que aquest matí has començat la dieta "definitiva", instintivament et gires per esbrinar d´on ve aquesta olor deliciosa i et trobes, impotent, amb què han

obert un una nova fleca, o que el forn de la pizzeria no deixa de treure fum o que els del kebab de la cantonada estan servint a un grupet de turistes les seves millors especialitats. I tanques els ulls intentant bloquejar aquesta oloreta tan bona i resistir la temptació de menjar alguna d´aquestes delícies. I maleeixes en silenci tots els déus de l´univers per no haver-te donat una talla 36 per tota la vida. I et fas ràbia a tu mateixa per tenir tan poca voluntat.

Però no et castiguis més del compte que no et passa només a tu. Perquè a més del nostre instint, resulta que els aliments han estat manipulats de forma molt intel.ligent perquè siguin addictius i sigui molt difícil deixar de menjar. Sí. Com ho sents. La indústria alimentària treballa expressament en la creació d´aliments que no puguem parar de menjar i la clau més bàsica per aconseguir-ho, és la fórmula màgica de sal, sucre i greix. Aquests ingredients barrejats en les proporcions adequades converteixen un aliment en irresistible, perquè proporcionen una sensació de benestar al mateix temps que activen mecanismes cerebrals que ens fan "dependents" d´ells. Però a més d´utilitzar sal, sucre i greix, la indústria ha anat avançant en les seves investigacions i ha  sofisticat els seus mètodes de captació, aconseguint "aliments" encara més addictius, d´aquells que un cop comences a menjar-los es gairebé impossible deixar-los de menjar -allò de no deixar de menjar patates fregides fins que la bossa està buida-. 

I com han aconseguit aquesta gran "addictivitat" dels aliments?. Doncs emprant substàncies com ara:
  • Nitrit de sodi (E 250): que és el causant, per exemple, de l´oloreta que desprèn el bacon mentre el cuinem.  El nitrit s´utilitza en combinació amb altres sals per a curar tot tipus d´embotit i carns processades. La seva olor desperta la gana i el seu gust ens agrada perquè ressalta el umami -que és el cinquè gust que reconeix la llengua humana,  a més del dolç, salat, amarg i àcid-. I resulta que evolutivament estem programats perquè ens agradi el umami
  • Cafeïna: És la substància estimulant més consumida arreu del món. La seva ingesta moderada produeix beneficis, però el seu abús pot tenir efectes secundaris contraproduents i a més a més, crear addicció. Si prens molta cafeïna -present sobretot a les begudes refrescants i al cafè- el nostre cervell acaba reduint la secreció de la seva pròpia substància estimulant i aleshores és quan necessitem buscar aquest estímul a l´exterior, en forma de cafè, refresc...
  • Diacetil: És un producte químic natural que sorgeix en la fermentació però s´afegeix artificialment a alguns aliments perquè tinguin un gust semblant al de la mantega. Està present a algunes margarines, a alguns olis, a les crispetes del microones i a altres snacks, als quals dóna el seu particular i atractiva aroma. 
  • Acrilamida: La glicació és un procés químic complex que té lloc quan calentem els aliments a altes temperatures. Durant aquest procés s´alliberen unes molècul.les que aporten gust i aroma als aliments però que resulten altament addictives. Entre aquestes mol.lècules hi troben l´acrilamida. És la responsable del color marró de la costra de la carn quant la fregim, de l´escorça del pa o del to groguenc i les taques fosquetes de les patates fregides. Segons la OMS, és una substància cancerígena si es consumeix amb freqüència. És cert que l´acrilamida pot aparèixer quan fregim carn a casa, però està molt més present en els productes processats  -snacks, pa torrat, galetes, pastisseria industrial-.

No us sembla esgarrifós?. S´estan manipulant els aliments perquè siguin addictius i així no deixem de menjar i menjar ingerint calories i més calories, que en realitat no necessitem. I el pitjor és que algunes d´aquestes substàncies que provoquen addicció són molt perjudicials per a la nostra salut i fins i tot cancerígenes.

Ja ho veus, doncs. A l´hora de controlar el teu pes, no tot és culpa de la teva manca de voluntat. Així que la solució per a una alimentació sana i un equilibri en el nostre pes, passa per NO comprar aliments industrials ni plats precuinats perquè el menjar fet a casa té menys substàncies i saps els ingredients que estàs emprant.

(Ah!. Queda pendent que un altre dia us parli de les "patates" Pringles perquè us horroritzeu definitivament)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada