dijous, 14 d’abril del 2022

Què faríeu vosaltres amb l'estàtua de Colom?

Imagineu-vos, per un moment, que és a les vostres mans decidir què feu amb l'estàtua de Colom de Barcelona. Em refereixo a decidir si la feu desaparèixer del mapa com s'ha fet amb moltes altres estàtues de Colom arreu del món. Ho faríeu?.

Us poso en antecedents.

El Monument a Colom, va ser construït en homenatge al "descobridor" Cristòfol Colom -poso descobridor entre cometes perquè en realitat aquest senyor no va descobrir res, perquè Amèrica ja existia i estava feliçment habitada, des de feia milers i milers d´anys abans que Colom s'equivoqués en els seus càlculs i arribés a terres americanes-. Està ubicat a la plaça del Portal de la Pau, en el punt mitjà que uneix el Passeig de Colom i les Rambles de Barcelona. 

Tots sabem el que representa aquesta estàtua: colonialisme, imperialisme, conqueridors, genocidi, extermini cultural, esclavitud,  eurocentrisme, occidentalisme... i, en principi, estem d'acord que tot allò que significa aquesta estàtua no representa a la majoria de la societat democràtica actual i, ni de bon tros, representa els valors de la majoria dels barcelonins. 

Ara bé, l'estàtua té un punt nostàlgic per a moltes persones, que de petits, sense entrar a analitzar què representava aquella estàtua, ens meravellàvem quan ens deien, per exemple, que al dit de Colom hi havia un restaurant o pensàvem que si pujaven dalt de l'estàtua es podria veure Amèrica. També s'ha de dir, seguim amb la nostàlgia, que la columna de ferro de l'estàtua, la va fer la Foneria Comas, que estava situada al Carrer Tigre de Barcelona, just a l'edifici on anys més tard es va ubicar La Paloma; o que el monument va ser inaugurat l'1 de juny de 1888, que va obtenir el primer premi de l´Exposició Universal de Barcelona de 1888 i que es va acabant convertint en una de les icones més característiques de la ciutat. Pel que fa als elements artístics que conformen el monument, val a dir que va ser concebut per Gaietà Buïgas, però en la seva creació hi van participar diferents tallers i escultors, com ara: Josep Llimona i Antoni Vilanova que es van encarregar dels baixos relleus de la base; Rossend Nobas dels contraforts; Francesc Pastor del capitell; Pere Carbonell de l'al·legoria a Catalunya; Josep Carcassó de l'al·legoria a Aragó i els lleons heràldics; Josep Gamot, al·legoria a Castella; Rafael Atché, al.legoria del Regne de Lleó i l'escultura de Colom; Manel Fuxà de la figura del Pare Boy; Francesc Pagés de la imatge de Jaume Ferrer de Blanes; Eduard Batiste de la figura de Pedro de Margarit i Agapit Vallmitjana dels lleons de les bases. Hi ha també vuit medallons que representen diferents personatges relacionats amb Colom, com ara Isabel la Catòlica, cadascun creat per una artista diferent. Veiem, doncs, que el monument té un detallat aparell decoratiu, elements artístics elaborats per diferents autors i un programa iconogràfic de gran càrrega simbòlica. 

Per tant, sense entrar a debatre amb el que representa, Colom és un monument artístic carregat de simbolisme, que relacionem amb les grans expedicions, amb les Rambles, amb el mar i amb la ciutat de Barcelona, i el podríem deixar tal com està. Però, èticament? 

Des del punt de vista ètic, aquesta estàtua no ens representa, ens al contrari, l’estàtua simbolitza tot allò que rebutgem, així que l'hauríem de fer desaparèixer perquè és un monument/homenatge a una època i uns fets històrics que voldríem que no haguessin tingut lloc de la manera a la que van succeir i que no volem que es repeteixin. Però, i des del punt de vista artístic?. O des d'un punt de vista iconogràfic?. És acceptable destruir l,art?. Es pot separar l'art de l'artista o de la ideologia de l'artista? (tot tenint en compte que quan es va fer l'estàtua i tot el seu aparell decoratiu la mentalitat i els valors de la societat eren molt diferents dels actuals). I anant una mica més enllà, aleshores s'hauria de destruir tot l'art i tota la iconografia, per exemple, vinculada amb la religió cristiana perquè en nom de la religió s'han comès els pitjors crims de la humanitat?. O, tenint en compte quin és el paper de les dones dins les obres arts de caràcter religiós, etc, destruïm totes les obres d'art que denotin masclisme?

La iconografia ens permet entendre una obra d'art ubicant-la en un moment històric determinat: vindria a encarregar-se de recopilar dades i classificar-les per tal que puguem entendre els símbols d'una determinada època. Per tant, la iconografia d'una determinada època, ens “explica”, ens ajuda a “entendre”, però no “justifica” els valors humans, polítics i socials d'aquella època. 

Així doncs, què fem? Volem conservar l'estàtua de Colom perquè representa a la perfecció una època de la nostra història, sense entrar a jutjar si el que es va fer en aquella època ens sembla correcte des d'un punt de vista ètic o moral? O bé, des dels nostres valors actuals, jutgem negativament el què es va fer en l'època del colonialisme i per tant, no volem conservar cap obra d'art ni cap monument que representi aquella època?.

Com que aquest és un dilema plantejat ja fa uns quants fa anys, s´han anat proposant diverses solucions: hi ha sectors que pensen que s'ha de conservar el monument, però de forma crítica, per exemple, exposant al costat del monument una explicació de per què es va fer el monument i que en pensem ara dels genocidis, del colonialisme, del racisme, de l'occidentalisme, etc; altres sectors són partidaris d'obrir un debat per arribar a un consens sobre què fer amb l'estàtua; altres sectors que opinen, directament, que l'estàtua s'ha d'eliminar -com s'ha fet amb altres estàtues d'aquest estil a altres ciutats del món, per exemple, entre el juny i el setembre del 2020, 33 estàtues de Colom van ser retirades o derruïdes en el marc de les protestes del Black Lives Matter als EUA, per l'opinió que la figura històrica representa el genocidi dels pobles indígenes-; i sectors que pensen que les coses ja estan bé com estan i que no cal fer res -i suportar que cada 12 d,octubre, un petit grupet de persones es reuneixin sota l'estàtua de Colom a reivindicar el "dia de la Hispanitat"-.

Personalment, vaig arribar a la conclusió que s'hauria de fer un referèndum i que la gent decidís què vol fer amb el monument a Colom. Però aleshores, van aparèixer nous dilemes: quines persones haurien de votar? Només els empadronats a Barcelona? O els que hi treballem també?. Potser millor que votessin tots els catalans?. O  millor una comissió d'historiadors de l'art? O una comissió d'artistes reconeguts d'arreu del món?...

En fi, que la decisió no és fàcil i per això us la trasllado. Què faríeu amb el monument a Colom de Barcelona? Penseu-hi!