divendres, 18 de novembre del 2016

Mitomania: com detectar als mentiders compulsius


Dijous al vespre. Fred. Manta de quadres i galetes de xocolata. Piquen a la porta. Obro i no hi ha ningú... S´haurà amagat? S´ha equivocat i ara no vol parlar? És algú que conec que em vol molestar?. I de sobte recordo que feia dies que us volia parlar dels mitòmans. No us penseu que estic parlant d´un mentider circumstancial, aquell que inventa mentides per defensar-se o per protegir-se, és a dir, amb una finalitat sigui del caire qe sigui. No, no parlo d´això. Del que vull parlar és dels mentiders patològics, dels que menteixen perquè si, sense motivació aparent i sense reparar en les conseqüències - perquè en els mitòmans destaca aquest caràcter compulsiu de la mentida-. I per desgràcia, tots hem topat amb algun mentider patològic a la feina, a l´escola, al carrer o fins i tot, a casa nostra.

Tot i que sóc una persona afortunada, he de dir que a l´hora d´evitar mentiders no te tingut la sort que jo voldria, perquè tot i que n´he conegut pocs, algun d,ells era especialment perillós, d´aquells que ja no es poden controlar, que menteixen cada cop que obren la boca,  amb facilitat i sense cap rastre de culpabilitat. 

Un dels problemes dels mentiders patològics es que costa distingir-los dels  simples mentiders -que podem trobar a tot arreu i són inofensius-. Costa identificar-los precisament perquè son mentiders "professionals" que porten tota la vida mentint. Són persones que presenten trastorns de la personalitat, amb greus problemes d´autoestima, que menteixen per a construir una millor imatge de si mateixos davant de la societat o del seu cercle proper; o bé per aconseguir tot allò que desitgen, sense importar quin és l´objectiu o a qui van fent mal pel camí. A la llarga però, se´ls acaba descobrint. 

Per això als mitòmans no els agrada intimar massa amb ningú -saben que al final seran descoberts-, i per això no poden mantenir lligams estrets i canvien sovint d´amics, de parella, no tenen massa sintonia amb cap familiar, no mantenen relació amb la gent de la feina o intenten no "barrejar-la" amb la vida personal... Per si hi ha un mentider patològic a la vostra vida sense saber-ho -per exemple, estas començant una relació amb algú i encara no el coneixes prou-, us deixo algunes pistes que us ajudaran a identificar-lo:
  • Pateixen de frustració, són egoïstes, narcisistes i no tenen control dels seus impuls. Són manipuladors, convencen i sonen creïbles. Però al mateix temps són vagues i inconsistents a l´hora de parlar del seu passat.
  • Viuen al seu món irreal i utilitzen les mentides per (...)aconseguir el que desitgen, de manera que la mentida es converteix en parts essencial de la seva quotidianitat. Saben que menteixen, però al mateix temps, a base de repetir una i altre vegada les mateixes falsedats, acaben creient les seves pròpies mentides.
  • Tenen talent histriònic i saben actuar. Alguns quequegen i tenen tics, canvien de tema constantment i diuen diferents versions d´un mateix tema en diferents ocasions i a diferents persones. A més, barregen porcions de veritat amb fantasies, per resultar més creïbles: menteixen sobre el seu passat, sobre la seva vida actual, sobre el seu historial metge, sobre l´origen de les cicatrius que tenen al cos... és a dir, sobre coses que en realitat no necessiten ser maquillades per a ser explicades -però els mitòmans no necessiten cap motivació per mentir-. 
  • El mitòman NO va tenir una infància feliç. NO té una bona relació amb la seva família -trencament familiar- i si per casualitat encara es parla amb ells, els veurà poc i quan els vegi, estarà distant. 
  • Té una habilitat extraordinària per guanyar-se la teva lleialtat i la teva devoció: sense adonar-te´n, estaràs creient TOT el que ell t´expliqui. T´afalagarà, constantment i sense que en siguis conscient, per tal d´aconseguir el seu objectiu
  • Tard o d´hora presenciaràs com menteix a algú altre que no ets tu (a algú de la feina, a un amic, a un familiar). Fixa-t´hi bé: veuràs que al mentir no experimenta cap sentiment d´angoixa ni de culpa - pensa que algun dia, no massa llunyà, tampoc li costarà gens mentir-te a tu-.
  • Són molt persuasius i hàbils en les declaracions d´amor per tal d´aconseguir tot allò que desitgen - i si, les paraules amb les que se´t va declarar ja les havia utilitzat unes quantes vegades abans de coneixe´t-.
  • Tenen una falta absoluta de consciència i empatia: menteixen reiteradament, sense pietat. Sempre culpen als demés dels seus errors i per continuar sostenint una mentida, no dubten a culpar a un tercer, que no hi té res a veure, sense remordiments.
  • Si sospites d´ell i li fas preguntes directes i amb insistència, respondrà amb evasives, quequejarà i t´acusarà de voler-lo controlar. Rendeix-te: no aconseguiràs cap resposta clara i ferma perquè és un estratega que sempre està a la defensiva. Si directament l´enganxes en una mentida, continuarà mentint i farà broma o li traurà importància als fets. O bé, respondrà amb massa brusquedat. De manera que "misteriosament", per un o altre motiu, tu no obtindràs cap aclariment. 
  • Congela la seva cara de sorpresa, el seu somriure és forçat i els seus músculs facials sovint estan "rígids" -haurà de passar un temps perquè siguis capaç d´advertir aquests senyals, però-. Pensa que les persones que diuen la veritat, al seu llenguatge corporal i al gesticular, utilitzen la totalitat dels seus músculs facials, però els mentiders només somriuen amb la boca.
  • No et mira, o mira la tele, o la pantalla de l, ordinador o del i-Pad quan està parlant amb tu -sempre podrà dir que no et va escoltar bé, que estava concentrat perquè tenia feina o que tu vas entendre malament el que ell va dir.
  • Fa bromes massa sovint. Massa. I així aconsegueix no prendre´t seriosament i minar la teva autoestima. Però a més, et quedarà el dubte de si estava parlant seriosament o no i utilitzarà el seu sentit de l´humor com a coartada perfecta. "Que no veies que feia broma?"
  • Al ser "descobert" recorrerà a les asseveracions abstractes per a semblar més emfàtic i validar la seva innocència: "Que no veus que estic boig per tu?"
  • Quan li demanes una petita explicació, et dóna molta més informació de la necessària, et dóna molts detalls. Les seves mentides sempre tenen un part de realitat, per tal de dotar de veracitat a la seva invenció i a l´hora, fer-te dubtar - no oblidis que són manipuladors-. 
Però algun dia les mentides cauen. Algun dia el mitòman comença a cometre errors i al seu entorn li cau la bena dels ulls. I aleshores ell seguirà mentint i negant les evidències però a tu ja no et quedarà cap dubte que ell és un mentider. Un mentider patològic que només pot resoldre el seu problema si es posa en mans d´un especialista i treballa per a que la mentida deixi de dominar la seva vida... Us diré però, que és gairebé impossible que el mitòman busqui ajuda, perquè, és clar, ell no creu que tingui cap problema.

Així que si ja teniu identificat algun mitòman al vostre entorn, el millor que podeu fer és evitar-lo, creuar els dits perquè vagi a explicar les seves mentides a algú altre... I deixar que sigui el temps qui el posi al seu lloc!
   


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada