divendres, 3 de novembre del 2017

1984 és avui: no et perdis l´obra de teatre "1984" en anglès al Versus Teatre de Barcelona

De seguida que t´endinses en les pàgines de la novel.la de ficció "1984", publicada per George Orwell l´any 1949, te n´adones que la distòpia que el llibre reflecteix, el concepte Big Brother, l´ull que tot ho veu, el doble pensament, el pensament crític, la neollengua, el Ministeri de la Veritat, l,adaptació de la història a la versió oficial del poder tot controlant i manipulant els mitjans de comunicació, la policia del pensament o l,exaltació de les masses amb entreteniments senzills i barats que les manté ignorants però contentes, continua malauradament vigent 70 anys després de la seva publicació. 

George Orwell, autor també de "Rebel.lió a la granja", va participar com a brigadista a la Guerra Civil Espanyola i aquesta participació va marcar per sempre més la seva visió del món, tal com ell va escriure al 1946: "La guerra d, Espanya i altres esdeveniments ocorreguts al 1936-1937 van canviar les coses, i des d,aleshores vaig saber on em trobava. Cada línia seriosa que he escrit des del 1936 ha estat escrita contra el totalitarisme i a favor del socialisme democràtic com jo l,entenc". De fet, en escriure "1984", l´autor esperava que la seva lectura contribuís a evitar que una societat com la que ell descriu a la novel.la mai arribés a existir al món real -val a dir que no ho va aconseguir perquè la humanitat ha replicat la repressiva societat imaginada per Orwell repetidament i amb escreixos als anys posteriors i fins a dia d´avui-.

"1984" és una novel.la de referència, un dels llibres més influents del S.XX, reconegut arreu del món, fins al punt que orwel.lià ha esdevingut un terme utilitzat per descriure l´engany oficial, la vigilància secreta de la població, la manipulació del passat per part d´un estat totalitari, l´individualisme, el control, la prohibició de la llibertat d´expressió i la llibertat de pensament. 

Doncs bé, tant si has llegit la novel.la com si no, ara tens l´ocasió de veure-la representada al teatre en la llengua original de l´autor, en anglès, en una magnífica versió de la companyia de teatre "Escapade Theatre", dirigida per la Sue Flackal Versus Teatre de Barcelona, del 2 al 12 de novembre.

Així que fes-te un regal i vés a veure l,obra "1984" en la seva llengua original. I fixa,t bé per si trobes certs paral.lelismes entre el text de l,obra i el que està succeint els darrers anys a casa nostra. Fixa,t en els diàlegs, en les escenes, en la violència i l´hostilitat que impregna l´ambient. El Big Brother vol arrencar de soca-arrel l´herba que no té el seu mateix color?. Justifica els seus actes repressius amb la legalitat per damunt de la justícia?.
Els ciutadans de l´Imperi d,Oceania viuen sotmesos a un control asfixiant i a una propaganda alienant que els desmoralitza i els impedeix pensar críticament?. Empresonen als qui s,atreveixen a pensar diferent?. Una petita minoria que ostenta el poder pretén controlar la ment dels ciutadans i sotmetre,ls al seu poder mitjançant l,ús de la por, la força, la repressió i la manipulació dels mitjans i el control de la història?.  

Insisteixo. Vés a veure "1984" i pregunta,t si et sents interpel.lat. I si t´hi sents -que t´hi sentiràs-, questiona,t a qui i perquè li pot interessar tenir-te vigilat i controlat.




Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada