dimarts, 30 de gener del 2018

Redescobrint el Cinema Maldà i el Palau del Barò de Maldà


Hem quedat a quarts de cinc. Jo arribo primer, compro les entrades a la finestra d, una petita taquilla plena de cartells de pel.lícules que hi ha sota l´escala i em poso a la cua. La meva amiga sempre triga una mica a arribar, així que em dedico a observar. Fa anys que no entrava a les galeries. Sí que he anat a menjar xocolata al carrer Petritxol, a buscar llibres a la llibreria Quera o de botigues per Portaferrissa. Però no sé per quin motiu, fa anys que no entrava a les galeries on ara estic fent cua i em sap greu. I el greu va en augment a mesura que pugem les escales, entrem a veure la peli i descobreixo una sala de cinema com les d´abans, entranyable, i de sobte me n´adono que aquest cinema, les galeries, el teatre, són un petit tresor al bell mig de Ciutat Vella i que jo me l´estava perdent.

De quin cinema us estic parlant?. Doncs del CINEMA MALDÀ. El trobareu al número 5 del carrer Pi de Barcelona, envoltat de petites botigues, galeries d, art i antigues xocolateries, ubicat al Barri Gòtic, al Districte de Ciutat Vella, dins  les Galeries Maldà – primeres galeries comercials creades a Barcelona- construïdes a l'antic Palau de Maldà. 

De seguida us adonareu que no és un cinema qualsevol sinó que es tracta d´un cinema molt especial, per diferents motius. El primer d´ell és el fet d´estar ubicat dins unes galeries comercials a peu de carrer que a l´hora s´han construït dins d´un palau que té més de tres segles d´antiguitat.

El palau 
A mitjans del segle XVII, la família Cortada, que posteriorment van esdevenir barons de Maldà i Maldanell, van construir aquest palau sobre una enorme parcel·la, la més gran de Ciutat Vella dedicada a una sola edificació, que actualment es troba a la cantonada dels carrers Pi i Perrot lo Lladre, molt a prop de l'església del Pi. És un gran edifici que consta de planta baixa, dos pisos i teulada. Es deia que aquest palau tenia els interiors més sumptuosos de Barcelona: grans salons, sostres de guix amb escuts policromats, xemeneies de marbre... I també tenia un gran jardí que ocupava l'interior de l'illa de cases. 

Al palau hi va viure Rafael d'Amat i de Cortada (1746-1819), conegut com el Baró de Maldà, que de ben jove, a l´edat de 23 anys, va començar a escriure un diari que es titularia "Calaix de Sastre", en el qual va anar anotant al llarg de 50 anys i en 70 volums totes les seves activitats socials: balls, recepcions, tertúlies i esdeveniments socials de tot tipus dignes de destacar de la Barcelona de la segona meitat del segle XVIII, deixant-nos un interessant i inigualable testimoni històric dels costums barcelonins de l, època. 

Al segle XIX, a través d'enllaços matrimonials passà a mans dels marquesos de Castellbell. I al segle XX, després de la Guerra Civil, les plantes-pis es van reconvertir en habitatges i a la planta baixa es col·locà un cinema. El 1942, la planta baixa i el jardí van ser ocupats per les Galeries Maldà. I en la dècada dels 80 es va condicionar una sala de concerts i teatre denominada Círcol Maldà.

Les Galeries Maldà
A l´any 1943 es va inaugurar l´emblemàtic comerç Galeries Maldà, les galeries cobertes comercials més antigues de la ciutat, ubicades a l´espai que ocupaven els antics jardins del Palau Maldà. I no va ser fins l´any 2011 que es va decidir remodelar les galeries. El projecte d, aquesta reforma duia el nom de Els nous carrers del Gòtic, i es basava en una idea del mateix baró de Maldà, qui va edificar el palau central al segle XVII. La característica més singular era la pavimentació i la senyalització interior dels passadissos de les galeries que emulaven les rajoles, el mobiliari urbà (bancs, jardineres i papereres) i els senyals del carrer, per tal de donar una continuació estètica al tramat viari. 

Es van eixamplar els 5 accessos a les galeries i cada passadís va rebre un nom -carrer Baró de Maldà, per exemple–, que es va senyalitzar amb plaques de marbre blanc idèntiques a les dels carrers barcelonins.  A més a més, aquest projecte de reforma va permetre l´aflorament d´elements arquitectònics que fins aleshores havien quedat amagats per les botigues, com ara una torrassa, diversos sostres de teginat i les escales d'accés a les estances nobles, i a l´hora, es va potenciar l'homogeneïtat estètica del complex.

El teatre Maldà
El Maldà (abans Círcol Maldà) és una sala teatral de Barcelona, de dimensions reduïdes habilitada per a espectacles escènics i musicals, ubicada al Palau Maldà, al carrer del Pi número 5, escala dreta. 

A mitjans de la dècada del 1980 l'hereu dels barons de Maldà, el músic Alfonso Vilallonga, va adaptar una de les estances del palau per fer-hi concerts. L'espai, de reduïdes dimensions i amb capacitat per a unes cinquanta persones, conserva la decoració de sala aristocràtica, amb els quadres penjant de les parets. S'hi fa principalment teatre, dansa, música i espectacles de cabaret, tot i que també allotja exposicions, conferències, presentacions i projeccions.


Des de desembre de 2013 El Maldà el gestiona la companyia Els Pirates Teatre, formada per 14 membres de diferents àmbits de les arts escèniques.

El cinema Maldà
La sala del Cinema Maldà és una sala amb història, ubicada en una antiga capella del Palau Maldà i que actualment ha esdevingut la sala de pantalla única més antiga de Barcelona i l'única sala de sessió contínua que perdura a la ciutat, emetent, concretament, pel·lícules de 35 mil·límetres en versió original subtitulada. 

El cinema Maldà es va inaugurar el 4 de desembre de 1945 amb la projecció de la pel·lícula “La quimera de l'or” de Charles Chaplin de 1925. 

La sala té 206 butaques per espectador i que combat la manca de so Atmos o de superprojector DCP oferint atractives ofertes que s´adapten a les necessitats dels diferents tipus d´espectadors: 
  • Marató de sessions o sessió continuada: és l'únic cinema de Barcelona que t'ofereix la possibilitat de gaudir de fins a set pel·lícules el mateix dia, pagant únicament el preu d'una entrada, que va des dels 4 euros els dimecres, 5 euros dilluns i dijous, 6 euros dimarts i 9 euros de divendres a diumenge. 
  • Totes les pel·lícules es projecten en versió original subtitulada en castellà.
  • Acurada selecció de la programació, basant-se en la qualitat i l´èxit assolit entre el públic i la crítica, i això els permet repescar i donar una segona oportunitat a grans joies del cinema que la pressió de la taquilla de les multi sales fa que es retirin abans de temps.
  • Organitzen projeccions per a escoles, per a casals i sessions sorpresa, en les quals l'espectador paga el que consideri oportú una vegada finalitzada la pel·lícula.
  • Preparen sortejos de cartells de pel·lícules, de llums decorats amb fotogrames.
  • Regalen galetes el cookie day i altres dies, una canya al bar del costat.
  • Promocions, preus reduïts per a grups (aturats, jubilats, estudiants, socis de biblioteques i d'altres entitats que gaudeixen de descomptes especials), abonaments temporals i carnets anuals.
  • Sessions per a mares i pares que volen anar al cinema amb els seus nadons: cada primer i tercer dissabte de mes s'organitzen sessions especials on les mares i pares poden entrar a la sala a veure la pel·lícula acompanyats dels seus fills. El so és més tènue que en una projecció habitual, hi ha llum ambient en lloc de foscor total, tens la possibilitat d'entrar el cotxet a la sala i instal.len una tauleta al hall del cinema amb canviador i música pensada per escoltar amb els nadons abans de l'inici de la sessió. I per descomptat preu reduït pels pares i gratuït pel nounat.
  • Es converteix en seu de festivals com ara, el panorama de Cinema Colombià, el Festival de cinema de dansa Choreoscope oel Festival de curts muts.
Com veureu, els actuals responsables del cinema s, estan esforçant molt per aconseguir que aquest històric cinema no es vegi obligat a tancar les portes, així que entreu ara mateix a la seva web i subscriviu-vos per tal de rebre totes les novetats de la seva programació. I aneu-hi. Aneu al cine. Molts barcelonins no saben que aquest cinema està obert així que porteu-hi els amics. Expliqueu-lis que pel preu d´una entrada poden gaudir de fins a 7 pel.lícules en un sol dia. Ensenyeu les galeries, el teatre, el cinema, quan us visiti algú de fora de Barcelona. Poseu el vostre gra de sorra perquè aquesta joia del teixit cultural de Ciutat Vella no desaparegui mai. 


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada