dimecres, 12 de desembre del 2012

És el 12/12/12 una data màgica?


El fet és que aquest número esta envoltat de curiositats… 12 eren els apòstols, 12 són el mesos i els horòscops i 12 són els números que apareixen a l’esfera dels rellotges, perquè en 12 es basa el nostre sistema d´hores. La polis d´Atenes era governada per 12 famílies i 12 eren també les divinitats del Panteó grec i les divinitats egípcies. En 12 grups dividien els etrusc i els romans als seus Deus. En sànscrit –llengua sagrada de l´hinduisme- el sol té 12 noms i a la cosmologia nipona el Creador està assegut sobre 12 coixins. També esta relacionat amb la causa greàlica - recerca del Sant Greal-  i 12 van ser els cavallers de la Taula Rodona. Sinònim de la perfecció, 12 vegades 30 donen lloc als 360º d´una circumferència.

El costum de dividir el temps en dotze és un factor cultural heretat dels babilonis, que  van crear el zodíac i els càlcul del temps, malgrat que no existeix cap raó objectiva per dividir les hores de llum i les hores d’obscuritat en 12. Penseu que un sistema de càlcul basat en el 10 és molt més simple i fàcil d´emprar que un sistema basat en el 12: d´aquí que a partir del S. XVII, amb la institució del metre, Europa sencera es va acostumar a utilitzar el sistema en base 10 dels sistema mètric per a la mesura de distàncies i angles. Fins i tot es va pensar a convertir el càlcul del temps en un sistema en base 10, amb un minut de 100 segons i una hora de 100 minuts, però tots els intents van fracassar. En alguns llocs del món però no han acollit el sistema decimal i encara calculen en base 12 – per exemple algunes tribus del delta del Níger a Àfrica, o en les llengües Chepal a Nepal i Mahl a l´illa de Minicoy a la Índia-. Fins i tot, a la sèrie literària de Tolkien, El Senyor dels Anells, el poble dels Elfs té uns sistema numèric parcialment basat en el 12 amb noms especials pels números múltiples de 6...


També ha tingut lloc el fet contrari, i així, després de la II guerra mundial, als EEUU i a la Gran Bretanya va néixer la Dozenal Society, moviment anti 10 avui encara actiu, que proposava l’eliminació dels sistema decimal i afirmen que un metre hauria estar dividit en dotze parts i no en 10. Reivindiquen el sistema original, quan l´home va començar a comptar de dotze en dotze: una possible explicació de l´aparició d´aquest sistema numèric, és que a cada dit de la ma, tenim 3 ossos (falanges). Utilitzant el dit gros com a punter, és possible comptar fins a 12 assenyalant cada vegada una falange diferent -tres ossos per quatre dits, igual a 12 ossos, sense comptar el dit polze que com ja he dit es feia servir com a punter-. Si ho penseu sembla molt bona hipòtesis, la veritat!

Destacar també que La Vanguardia ha publicat la notícia que molta gent arreu del món ha decidit casar-se avui considerant que és la millor data per contraure matrimoni, ja que una de les  interpretacions de la profecia maia és que la data d´avui marcarà el final d´una era i l´inici d´una altra: és, per tant, temps de renovació i renaixement. A més, una data tan peculiar no tornarà a tenir lloc fins d´aquí 89 anys – seria el dia 1-1-1, al gener del 2101-.

I com a darrer apunt, dir-vos que sense pensar-ho, fins aquí he utilitzat 24 vegades el número 12... i 24 són dues vegades 12... Casualitat? Per si de cas intentaré comprar un número per la grossa de Nadal que acabi en 12, menjaré els 12 raïms sencers quan toquin les 12 campanades amb les que acomiadarem el 2012 i desitjaré a tots aquells que han decidit casar-se avui que com a mínim tinguin 12 anys d´amor i felicitat... ejem...

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada