Barcelona, construïda entre rius, mar i muntanyes, és la ciutat més bonica de totes les ciutats mediterrànies. I no només ho dec pensar jo, perquè la fortalesa de la marca “Barcelona” no ha deixat de créixer ens els darrers anys, situant-se segons The European City Brand Barometer, en tercera posició, darrere de París i Londres. Segur que recordeu alguns dels eslògans que s´han utilitzat per a la promoció de la ciutat, com ara "Barcelona posa't guapa", "Barcelona més que mai" o "Barcelona inspira". Doncs bé, un dels propers eslògans podria ser "Barcelona veg friendly" perquè des del 23 de març d´enguany Barcelona s´ha declarat oficialment ciutat amiga dels vegetarians i els vegans.
Al aprovar oficialment la moció presentada a l´Ajuntament que recull el recolzament explícit a l´alimentació sense productes d´origen animal, Barcelona ha esdevingut la primera ciutat del món amiga de la cultura vegetariana i vegana . Des de l´Ajuntament asseguren que no es tracta d'una proposta de cara a la galeria, sinó que al declarar la ciutat veg-friendly, confien a convertir Barcelona en un referent internacional en la defensa d'aquest estil de vida; i com ja ha succeït a altres ciutats, com ara Nova York, Glasgow, Londres, varies ciutats de l'Índia i Seül, es duran a terme una sèrie d'accions específiques per fomentar l'alimentació sense carn. La primera d´aquestes accions i la més destacada és que a partir d'aquesta declaració d´intencions, els dilluns seran vegetarians a Barcelona, perquè la ciutat també s´ha sumat a la campanya Meet Free Monday (Dillun sense carn), i això significa que tota alimentació que provingui de l'administració de Barcelona serà vegetariana els dilluns: els menús dels menjadors socials, escoles i institucions públiques que depenguin de l'Ajuntament no contindran carn ni productes que provinguin dels animals cada primer dia de la setmana.
Altres accions per fomentar l´alimentació sense carn són:
- El compromís que en els esdeveniments promoguts per l’Ajuntament hi hagi sempre opcions veganes i vegetarianes.
- L’organització d’un esdeveniment cultural anual per promoure aquestes opcions alimentàries.
- La creació del BCNVegPoint, un espai per a la informació general i la trobada d’emprenedors, ONG, consumidors i inversors amb l’objectiu d´incentivar el comerç local, de proximitat, vegà i vegetarià.
- La confecció i edició d´una guia de restaurants vegetarians i/o vegans que hi ha a la ciutat de Barcelona (es calcula que n´hi ha una seixantena).
- La posada en marxa d´una aplicació mòbil per informar els ciutadans sobre comerços vegans i vegetarians a la ciutat.
El vegetarianisme és l'opció voluntària de seguir una alimentació basada en vegetals -fruites, verdures, llegums, cereals, etc - i sense animals -ni carn ni peix-. El vegetarianisme pot fonamentar-se en motivacions personals de diferents naturalesa: ètiques, de salut, de sostenibilitat, de moda, religioses, polítiques, ambientals, culturals, estètiques o econòmiques. Segons si inclou o no ous o llet, hom pot parlar d'una dieta ovovegetariana (inclou ous, però no productes lactis), lactovegetariana (inclou lactis, però no ous), ovolactovegetariana (inclou ous i lactis) o vegana (ni ous ni lactis).
El veganisme consisteix a abstenir-se de menjar i fer servir productes d'origen
animal i a adoptar un estil de vida basat en el respecte envers els animals. A la pràctica, es tradueix en seguir una dieta vegetariana pura excloent tots els productes d´origen animal: ni ous, ni productes làctics, ni tan sols mel, ja que rebutgen tots els productes provinents d'animals, encara que no se´ls hagi matat per aconseguir-los. Per vestir no fan servir pells, ni cuir, ni llana ni seda... ni tampoc utilitzen cap cosmètic o producte que s´hagi elaborat utilitzant l´experimentació amb animals.
És a dir tan el vegetarianisme com el veganisme, a més d´afavorir una alimentació sostenible i un estil de vida més saludable, també representen el rebuig a l´especisme i lluiten en defensa dels drets dels animals - que sovint neixen destinats únicament a convertir-se en una baula més de la nostra cadena d´alimentació-. La cultura vegetariana i la vegana, lluiten també contra l´impacte negatiu de la ramaderia al medi ambient. No oblidem que la ramaderia és la indústria més contaminant
del planeta i la que més contribueix a augmentar la desigualtat en el
repartiment d´aliments perquè per mantenir als animals, que després acabaran
convertits en carn, utilitza una gran quantitat de recursos. Així, el 70% del
terreny agrícola del planeta - que suposa un 30% de la superficie total-, es
destina al cultiu d´aliments per el bestiar, ocupació que també es tradueix en
una enorme despesa d´aigua i energia. La ramaderia és també un dels principals
emissor de gasos d´efecte hivernacle, contaminadora
de rius i mars i és la primera causa de desforestació i pèrdua de biodiversitat
a la Terra. No són dades esgarrifoses?
Per tant, benvingudes totes les iniciatives que contribueixin a millorar la nostra alimentació, ens ajudin a tenir una vida més saludable, a pal.liar la contaminació i el desbaratament de recursos en pro de l´ètica, el respecte als animals i la sostenibilitat.
Visca la Barcelona veg friendly!
Per tant, benvingudes totes les iniciatives que contribueixin a millorar la nostra alimentació, ens ajudin a tenir una vida més saludable, a pal.liar la contaminació i el desbaratament de recursos en pro de l´ètica, el respecte als animals i la sostenibilitat.
Visca la Barcelona veg friendly!
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada