dimecres, 5 de desembre del 2012

Redecora el teu arbre...


Ja esta, ja el tenim... Ahir vam posar l´arbre de Nadal!!!. 
Dir-vos que he decidit no ensenyar-lo perquè darrerament no encaixo bé les crítiques jaja i suposo que amb això teniu la pista definitiva que no guanyaria cap concurs d´arbres de nadal, però he de destacar que ha estat decorat íntegrament per l´amor de la meva vida -que per cert, té un gust una mica barroc- i això fa que el consideri únic i irrepetible...

Bé, el cas es que mentre el decoràvem vaig pensar que no crec pas que a Betlem hi hagi gaires avets, així que em va picar la curiositat, ¿per què posem a casa un avet ple de boles de colors quan arriba el Nadal?

Vaig trobar un munt d´hipòtesis possibles, però la que em sembla més encertada assegura que es tracta d´un costum heretat dels pobles celtes. Pel que sembla, els bàrbars del nord adornaven un arbre de fulla perenne que consideraven sagrat per festejar el solstici d´hivern i assegurar-se la tornada del sol. El culte al deu Sol -anomenat Frey- incloïa també un ritual de cremació que consistia en agafar un tronc i decorar-lo amb pinyes de coníferes, fruits del bosc, branques d´heura i grèvol. El col·locaven a un lloc d´honor a totes les llars perquè tots els membres de la família el poguessin tocar i deixar-li ofrenes i llaminadures. Després, al pondre´s el sol la nit del solstici d´hivern -que coincideix amb la nostra Nit del Gall-, la mare prenia foc al tronc i el deixaven cremar lentament fins que s´apagava. Aleshores guardaven les cendres amb veneració perquè creien que servien per guarir malalties i conservaven un tros de tronc carbonitzat  per encendre el tronc de l´any següent - no em digueu que no trobeu similituds amb el nostre Tió???-. 

Amb l´evangelització, quan els primers cristians van arribar al nord d´Europa, van fer-se seva la idea del´arbre per celebrar el naixement de Jesus. Van cristianitzar aquesta tradició adaptant-la a la simbologia de la fe cristina. Així l´arbre es va convertir en una mena de representació de l´Arbre del Paradís i es va començar a decorar amb pomes, que simbolitzaven el pecat original, i amb espelmes, representatives de la llum de Jesucrist al món.  Com sabeu, els cristians creuen que Jesús va venir al món per redimir-nos d´aquest pecat original, i l´esglèsia catòlica va decidir que la data del naixement es celebrés el 25 de desembre, coincidint amb els solstici d´hivern. Durant l´edat mitja es va fer molt popular una representació teatral que tenia lloc la nit abans del naixement de Jesús: a l´obra es representava l´episodi del pecat original i l´Arbre del Paradís -amb pomes i espelmes- era el centre de l´escenari. Van començar a utilitzar pins i avets pel fet de ser arbres de fulla perenne molt comuns a Europa.

Amb el pas dels anys, el costum de guarir l´arbre -i a alguns llocs el de cremar un tronc- va anar arrelant entre els cristians. L´opinió més generalitzada es que l´arbre clàssic de Nadal és una evolució de l´Arbre del Paradís, de manera que les pomes es van transformar en boles de colors i les espelmes en tires de llumetes que s´encenen i s´apaguen. Sembla ser que l´arbre nadalenc, tal i com el coneixem avui en dia, va aparèixer per primer cop a Alemanya i als països escandinaus als segles XVI i XVII i d´allà es va anant estenent per tot el món occidental.


Actualment, els models d´arbres i d´ornaments són infinits. I com a mostra, la imatge de l´arbre que en aquests moments llueix a la Plaça de la Vila de Badalona. Ejem... No us sembla sospitosament blau tenint en compte que ara, per primera vegada, l´ajuntament és pepero? He de confessar que aquesta ha estat la meva primera conclusió. Després però, he vist que IKEA era patrocinador del muntatge de l´arbre i aleshores he dubtat... potser el color de l´arbre és un homenatge al blau del gegant suec?... O senzillament l´arbre és blau i punt i jo sóc una malpensada?

Bé, en qualsevol cas, està clar que l´arbre fa Nadal. Això aquí i a Filipines!!!


5 comentaris :

  1. Segur que s'ho va passar d'alló més be. Ja me l'imagino....

    I del blau del arbre de Badalona, per que no potser la unió del nadal amb el mar? Blau com el mar que te Badalona!!!

    ResponElimina
  2. Yo apuesto por ikea nena, tu que sabes tanto de MKT.... Imagina donde llegan a veces las absurdas costumbres navideñas, que a mi hermana mayor le cambiaron la fecha de nacimiento por recomendación, para que constara nacida en nochebuena y así recibir una gran canastilla que mi madre aún sigue esperando 50 años después, jajaja. Por cierto la felicito que en unos días cumple ese gran número!!!! Que fort!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tu hermana está requetebien para llegar a ese gran número...A ver si a nosotras nos pasa igual!!!!...Has comprado muchos yogures????? Petonets!!

      Elimina
  3. Voy mañana, te traeré un yogurgin jijiji

    ResponElimina