dissabte, 31 de gener del 2015

Ets un hipster?




T´agrada el rotllo vintage, dur roba que sembli antiga, la música alternativa, els productes artesanals i circular en bicicleta per la ciutat?. Potser, sense buscar-ho, ets tot un hipster. O potser ho tens claríssim i ho ets molt conscientment. El cas és que ser hipster segueix estant de moda i a continuació us detallo els trets diferencials que els identifiquen. 

Els hipsters donant un nou ús a les coses velles, en una barreja de preocupació ecològica i nostàlgia del passat. Són amants dels encants, els llibres de vell i la roba vintage. Això si, combinant aquesta roba "vella" amb peces de roba nova i tecnologia actual - iPod, iPads, iPhone-. La rova nova, però ha de tenir un aire antic i bohemi -botigues com ara Urban Outfitters o  American Apparel "imiten" aquest estil retro-. I també és important que la roba vagi a capes i que no combini gaire entre si, és a dir, els homes durien uns skinny jeans amb una samarreta, una camisa de franel.la tipus llenyataire, un hoodie al damunt i una bufanda si fa fred; i les dones - millor cool que sexy- durien uns leggings amb un vestit primaveral a sobre i un jersei gruixut de llana al damunt, tot plegat adornat amb un cinturó d´estètica vintage. IN, les T-shirts amb llegendes “witty”, les dessuadores amb caputxa, els barrets -tant per a ells com per a elles-. OUT els "trajes", les corbates i les motxilles. Mai us poseu una motxilla a l´esquena: el que es porta és una bossa estil missatger creuada al pit o en bandolera, d´una mida prou gran per transportar el MacBook Air, la Polaroid instantània - que a mi m´encanta- i una Moleskine. També és obligatori que sembli que duus els cabells en llibertat -malgrat que t´hagis gastat una pasta en un tall de cabells o en fer-te metxes que semblin naturals-. Així, les noies duran els cabells solts o bé recollits en un monyo informal i els nois semblaran "naturalment" despentinats, despreocupats dels seus cabells i sovint lluiran barba. És important també consumir productes artesanals, ja sigui formatges de la fira que fan a la Plaça del Pi, cervesa local, productes comprats a la Plaça municipal o lluir bufandes i barrets de llana comprats a una fira medieval. Evidentment la nevera ha d´estar plena de menjar orgànic i l´armari ple de tes de tot el món. Cada moble i cada objecte de decoració de casa teva respon a setmanes senceres de recerca per aconseguir just el que volies. Per moure´t per la ciutat el millor és fer-ho en bici i si és d´aquelles que tenen un aire retro -i que per cert són caríssimes- millor que millor. Ah!, tot i que sempre són prims, els hipsters no corren ni van al gimnàs. Ells practiquen ioga, Bikram ioga i bici. Que tens miopia? Estas de sort!. Perquè un hipsters dels de debò hauria de lluir unes ulleres de lectura d´aire retro - les Ray Ban Wayfarers són un dels seus models preferits-. Les sabates han de ser sobretot còmodes, tant pels homes com per les dones. Per viatjar, res de Londres o New York perquè ja estan desfasats: Berlín és el seu destí preferit.

És difícil definir els hipsters perquè ells mateixos defugen de les etiquetes i no es reconeixen com a hipsters -malgrat que tots ells vesteixen i actuen igual-. Hi ha qui els considera un estereotip que ha anat eclipsant a la veritable cultura indie, qui diu que són uns fetitxistes de tot lo "autèntic", o uns assassins de tot el que és original, qui els qualifica de "creguts plens de contradiccions", qui els relaciona bàsicament i exclusivament amb una posició social determinada o qui els critica per considerar-se ells mateixos "més genials que Amèrica". 

En qualsevol cas, podríem dir que la cultura hipster és una subcultura associada a la música independent, amb una sensibilitat molt variada, una necessitat de fugir dels corrents culturals predominants (mainstream) -caçadors a la recerca del que és nou- i propera als estils de vida alternatius. Els hipsters provenen de la classe mitja-alta. Sovint se´ls senyala com una mena de yuppies intel.lectuals i modernets i per tant, se´ls considera educats, amb una bona feina i cert poder adquisitiu. Viuen a barris "guais" i tenen horts urbans a casa. Els agrada el cinema independent, la música indie o el R&B -o quan menys coneguda pel públic en general millor-, l´art, els llibres i les publicacions culturals -els comics també, però no qualsevol-. No miren la tele. Els encanta Internet i tot el que sigui novetat a la xarxa. Solen anar a cafès culturals, lectures en veu alta, bars petits amb encant o restaurants acollidors i les seves àrees de treball són les creatives, humanes o tecnològiques. Se´ls associa amb un gust general per la recerca intel.lectual i amb una apreciació irònica de les classes inferiors i les subcultures.

Què? Com ho veus? Ets un hipster? Ho vols ser?





Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada