dimarts, 4 de febrer de 2014

Ets bo en Jiu-Jitsu social? // Eres bueno en el Jiu Jit social?
Recentment he descobert que tinc certa habilitat en el Jiu Jitsu social, però de debò que em surt de manera espontània i natural: ni ho provoco, ni ho tinc estudiat. Al contrari, penso que sempre ha format part de la meva personalitat perquè sóc una persona curiosa de mena i perquè quan m´interessa algú o quelcom, quan alguna cosa em sorprèn de debó, no puc evitar parar-hi molta atenció i fer totes les preguntes que em calguin per entendre i conèixer aquesta persona o aquesta situació. I això fa que sovint moltes vegades les persones a les quals acabo de conèixer m´expliquin coses que no havien explicat mai abans a ningú -i que jo em reservo, evidentment-.

Sabeu ja de què parlo? Doncs quan es parla de Jiu Jitsu social o "art de la suavitat" fem referència a la capacitat que tenen algunes persones d´aconseguir una gran quantitat d´informació del seu interlocutor sense revelar res personal.

Vist així, sembla una tàctica de manipulació, però com sempre, tot depèn de l´objectiu pel qual actues d´una manera determinada. En el meu cas, ja he dit que no sóc conscient d´estar fent res en especial i que no pretenc fer cap ús amb la informació que em dóna la gent -de fet, quan els pregunto, no sé que respondran, així que no hi ha cap interès personal meu ocult rere les preguntes-. L´únic que vull, de veritat, és conèixer aquella persona perquè m´ha  cridat l´atenció i perquè m´interessa, i per tant, el meu interès és genuí.

Ara bé, hi ha molta gent interessada a caure bé, ja sigui per motius professionals -vendre el seu producte, tancar un negoci, esbrinar "secrets" de la seva competència-, com per motius personals -vèncer la timidesa, conèixer gent nova després de traslladar-se a una nova ciutat on no hi té cap amic-, i per això, l´especialista en lideratge empresarial,  Jeff Haden, assenyala que per caure bé s´ha de practicar, si o si, el Jiu Jitsu social, i ha determinat tot un seguit de tàctiques que es poden aplicar per tal de millorar en el JJS.

I quines són aquestes tàctiques? Doncs quan coneixes algú i li vols causar una bona impressió, hauries d´activar els següents mecanismes:

Tenir una postura correcta que no transmeti una posició de poder o superioritat, apropar-te a l´interlocutor, somriure, fer les preguntes correctes que demostrin el teu veritable interès, mostrar respecte i empatia, reaccionar de la manera adequada davant la resposta, no jutjar les respostes - tenir una actitud propera i oberta de manera que l´interlocutor es trobi còmode i amb ganes de confessar-te algun dels seus pensaments més íntims-. 

Deixar parlar i escoltar amb ulls i oïdes. No treure a relluir tots els nostres mèrits, perquè ara no venen al cas i el que volem és saber coses del nostre interlocutor: no facis de la conversa una competició, no tractis de guanyar el concurs "conèixer a algú". Al contrari: intenta perdre. Sigues generós. Deixa't impressionar. Admet un defecte o una debilitat.  Fes saber al teu interlocutor allò que et sembla que el fa especial. 

Penseu que a tots ens agrada la gent que és com nosaltres, i si al conèixer a algú et mostres realment feliç d´haver-lo conegut, li agradaràs, però a més a més, es relaxarà i es mostrarà tal i com és en realitat. 

També diuen que el contacte -no sexual, evidentment- és molt poderós: per exemple, tocant el braç del teu interlocutor durant la conversa dones una impressió més amigable i propera, perquè és una manera de trencar les barreres naturals, disminuint la distància real i percebuda entre tu i l'altra persona.

No li expliquis la teva vida en fascicles ni rebelis els teus secrets més inconfessables, però sigues sincer, tipus "ostres jo això ho vaig intentar però no em va sortir bé". No tinguis por de mostrar la teva vulnerabilitat: el teu interlocutor agraïra la teva sinceritat i la teva humilitat. Sigues tu mateix.  

I naturalment, mentre dura la conversa, no miris el mòbil ni el rellotge, no desviis la teva atenció cap a una altre lloc, no tallis el teu interlocutor ni canviis de tema, no comencis a explicar les teves "batalletes" -tot això, a més de donar mala impressió, té un punt de mala educació, deixa´m que t´ho digui-. Ha de ser evident que ara estas on vols estar i que consideres que estas tenint una gran conversa.

El veritable expert en JJS utilitza tot el seu interès, la seva fascinació, la seva cortesia i les seves gràcies socials per a llançar un encanteri en al seu interlocutor. I precisament per això AGRADEN.

Però malgrat totes aquestes indicacions, us diré que la clau més important en això de caure simpàtic i ser bo en el Jiu jitsu social és ser autèntic i que el teu interès per l´altre persona sigui sincer -que no hi hagi cap segona intenció ni cap interès ocult-. Per tant, actuar desinteressadament en les nostres interaccions amb els altres i aconseguir que la gent es senti a gust  mentre parla per primer cop amb nosaltres és clau. Perquè no us enganyeu: els somriures falsos s´acaben detectant,  les segones intencions s´acaben descobrint i a totes les persones interessades se´ls acaba veient el llautó.

*******

 
Recientemente he descubierto que tengo cierta habilidad en el Jiu Jitsu social, pero en serio que me sale de forma espontánea y natural: ni lo provoco, ni lo tengo estudiado. Al contrario, pienso que siempre ha formado parte de mi personalidad porque soy una persona curiosa y porque cuando me interesa alguien o algo, cuando algo me sorprende de verdad, no puedo evitar prestarle mucha atención y hacer todas las preguntas que me hagan falta para entender y conocer esta persona o situación. Y esto hace que, muy a menudo, las personas a las que acabo de conocer me cuenten cosas que no habían contado antes a nadie -y que yo me reservo, evidentemente- . 


Sabéis ya de qué estamos hablando?. Pues cuando se habla de Jiu Jitsu social o "arte de la suavidad" hacemos referencia a la capacidad que tienen algunas personas de conseguir una gran cantidad de información de su interlocutor sin revelar nada personal. 

Visto así, parece una táctica de manipulación, pero como siempre, todo depende del objetivo y de la intención por el que actúas de una manera determinada. En mi caso, ya he dicho que no soy consciente de estar haciendo nada en especial y que no pretendo hacer ningún uso con la información que me llega -de hecho, cuando pregunto a un interlocutor, no sé cuál va a ser su respuesta, y por lo tanto no hay ningún interés oculto tras las preguntas-. Lo único que quiero, de verdad , es conocer aquella persona que me ha llamado la atención porqué me resulta interesante, así que mi interés es genuino. 

Ahora bien, hay mucha gente interesada en caer bien, ya sea por motivos profesionales -vender su producto, cerrar un negocio, averiguar "secretos" de su competencia-, como por motivos personales -vencer la timidez, conocer gente nueva después de trasladarse a una nueva ciudad donde no tiene ningún amigo-, y por ello, el especialista en liderazgo empresarial, Jeff Haden, señala que para caer bien hay que practicar, si o si, el Jiu Jitsu social, y ha determinado una serie de tácticas que se pueden aplicar para mejorar en el JJS . Y cuáles son estas tácticas?.

Pues cuando conoces a alguién y quieres causar buena impresión, deberías activar los siguientes mecanismos: 

Tener una postura correcta que no transmita una posición de poder o superioridad, acercarte al interlocutor, sonreír, hacer las preguntas correctas que demuestren tu verdadero interés, mostrar respeto y empatía, reaccionar de la manera adecuada ante la respuesta, no juzgar las respuestas - tener una actitud cercana y abierta de manera que el interlocutor se encuentre cómodo y con ganas de confesarte alguno de sus pensamientos más íntimos-. 

Dejar habla y escucha con ojos y oídos. No saques a relucir todos tus méritos, porque ahora no vienen al caso y lo que quieres es saber cosas de tu interlocutor: no hagas de la conversación una competición, no trates de ganar el concurso "conocer a alguién". Al contrario: intenta perder. Sé generoso. Déjate impresionar. Admite un defecto o una debilidad. Haz saber a tu interlocutor lo que crees que lo hace especial . 

Ya sabes que a todos nos gusta la gente que es como nosotros, y si al conocer a alguién te muestras realmente feliz de haberlo conocido, le gustarás; pero además, se relajará y se mostrará tal y como es en realidad . 

También dicen que el contacto -no sexual, evidentemente- es muy poderoso. Por ejemplo, tocando el brazo de tu interlocutor durante la conversación darás una impresión más amigable y cercana, porque es una manera de romper las barreras naturales, disminuyendo la distancia real y percibida entre tú y la otra persona . 

No cuentes tu vida en fascículos ni rebeles tus secretos más inconfesables, pero sé sincero, tipo "Ostras yo eso lo intenté pero no me salió bien". No tengas miedo de mostrar tu vulnerabilidad: tu interlocutor agradecrá tu sinceridad y tu humildad. Sé tú mismo. 

Y naturalmente, mientras dura la conversación, no mires el móvil, ni el reloj, no desvíes tu atención hacia otro lugar, no interrumpas a tu interlocutor ni cambies de tema, no empieces a contar tus "batallitas" - todo ello, además de dar mala impresión, tiene un punto de mala educación, déjame que te lo diga-. Debe ser evidente que ahora estás donde quieres estar y que consideras que estas teniendo una gran conversación . 

El verdadero experto en JJS utiliza todo su interés, su fascinación, su cortesía y sus gracias sociales para lanzar un hechizo en su interlocutor. Y precisamente por eso GUSTAN . 

Pero a pesar de todas estas indicaciones, os diré que la clave más importante en esto de caer simpático y ser bueno en el Jiu jitsu social es ser auténtico y que tu interés por la otra persona sea sincero - que no haya ninguna segunda intención ni ningún interés oculto-. Por lo tanto, actuar desinteresadamente en nuestras interacciones con los demás y conseguir que la gente se sienta a gusto mientras habla por primera vez con nosotros es clave. Porque no os engañéis: las sonrisas falsas se acaban detectando, las segundas intenciones se acaban descubriendo, y a todas las personas interesadas se les acaba viendo el plumero.
 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada