dijous, 12 de gener del 2017

Cinque Terre en la Riviera del Liguria

Tsst, tsst... Ep! Ara que ningú ens escolta, voleu que us digui un lloc bonic de debò per fer-hi una escapadeta?. Si?... Doncs ecco, aquí ho teniu: les Cinque Terre!




Les Cinque Terre estan a la província italiana de "La Spezia", a una distància aproximada de 180 km al nord oest de Florència, a la costa Oest d´Itàlia. S'anomena Cinque Terre la part de la costa italiana del mar de Ligúria que va des de punta Mesca fins a punta di Montenero, on s´ubiquen aquest cinc pobles de color: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. La zona ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat de la Unesco i Parc Natural. 


  

Monterosso. Vernazza. Corniglia. Manarola. Riomaggiore: 

Cinc pobles de colors voltats de pins, oliveres, vinyes i mar blau. Cinc pobles d, agricultors que han sabut modelar el terreny sense alterar-ne el delicat equilibri ecològic, emprant tècniques agrícoles particulars destinades a l´aprofitament de la terra. Cinc pobles de pescadors que, degut a l´aïllament provocat per la dificultat en la construcció del ferrocarril, conserven intacte la seva arquitectura i el seu encant ancestral. Cases petites. Medievals. Cases torres amb diferents entrades a cadascun dels nivells de la vessant de la muntanya. Runes. Castells. Carrers estrets - en genovès "carruggi"- que amaguen botiguetes d´artesania i petits locals de menjar típic: focaccia, farinata, trofie col pesto, peix, marisc i vi blanc - com ara un Agun o un Vernaccia- fets amb el seu propi raïm. Parets de colors vius. Esglaons. Balconades. Terrasses. Carrers empinats que pugen a les muntanyes i descendeixen al mar. Camins per fer senderisme. Penya-segats. Postes de sol. Sorra i pedres arrodonides. Platges d´aigües transparents. I una reserva marina protegida on fins i tot hi podràs albirar balenes... Aquests cinc poblets els podràs recórrer en tren o en vaixell, però en cap cas podràs visitar-los en cotxe, perquè així ho han decidit els seus habitants. Què més es pot demanar?






Si només tens temps per visitar-se un jo et recomano que vagis a Manarola perquè és el poble més tranquil i de moment, el menys turístic. Des de Manarola podràs recórrer la Via dell´Amore, una ruta romàntica amb vistes precioses que transcorre paral·lela al mar, entre penya-segats, per camins literalment cavats a la roca de la muntanya. Manarola és la població més antiga de les Cinque Terre i per mi també la més bonica. Potser perquè l, havia somiat abans de veure´n fotografies.






Val a dir que ningú no es posa d´acord a l´hora de descriure l, encant de les Cinque Terre. Colors mediterranis? Pobles pintorescs? Encant decadent? Bellesa trista? Sigui com sigui, aquest cinc pobles de postal no deixen indiferent ningú, així que si tens ocasió, visita´ls. Perquè si no fossin reals, els hauríem d, inventar! 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada