dimarts, 18 de setembre del 2012

Emoticones SI o emoticones NO ?

Ho sento. No m´agraden. Fins i tot diria que em fan ràbia. Com els pares Noel que pengen als balcons al Nadal... no suporto les emoticones!!!

Els senzills, tipus smiley alegre i trist encara... però la resta?. Detesto rebre un missatge farcit d´aplaudiments, cares de sorpresa, de decepció, ulls ploraners, cors, llavis que xiulen i dibuixets varis, sobretot si es tracta d´un entorn laboral. I a més, no hi ha prou amb enviar-ne una? Cal enviar 10 emoticones de cop???? És per mandra o per manca de vocabulari?. Segurament es tracta d´un problema personal, potser les emoticones em despisten, no les se interpretar prou bé o em fan sospitar que la gent les utilitza per ser borde -i després intenten suavitzar la seva falta de tacte posant un smiley sonrient al final del missatge, quan ja te l´han fotut-.

A més a més, el tema és més complicat del que sembla, perquè no totes les emoticones són smileys malgrat que sovint es facin servir aquestes dues paraules com a sinónims. 

El smiley és fruit d´una campanya de MK empresarial intern amb la qual es pretenia crear bon rollo entre els treballadors. Somriures que alegressin la jornada i fomentessin un bon ambient laboral, tipus allò de Have a nice day, que penso que encara fa més ràbia: "La previsión de producto para el mes de abril no era la correcta. Cómo la calculaste? Me la puedes volver a pasar antes de mediodía?. Que tengas un buen día!"... No em digueu que rebre aquest tipus de correus interns quan són les onze del matí i estas a tope no sona a recochineo puro y duro??. La imatge del smiley seria aquella cara somrient, de color groc, dos punts negres que fan d´ulls i mig cercle que fa de somriure, adoptat per la cultura de música dance acid house de finals dels 80 i que té la seva versió trista.

I pel que fa a les emoticones, van aparèixer con una serie de seqüències de caràcters ASCII que representaven una emoció (d´aqui el joc de paraules icona + emoció). Aquesta serie de caràcters permetia abreviar, expressar molt utilitzant pocs símbols, i ajudaven a vèncer les limitacions del text escrit, facilitant la transcripció del to i de l´emoció que realment es volia transmetre. Actualment les emoticones de text es reemplacen per la seva imatge corresponent. Aquestes icones visuals poden utilitzar-se per expressar un gran nombre d´emocions humanes, però també poden transmetre un munt de significats diversos: s´han escrit uns quants llibres sobre el tema, en els que es fa un recull interminable d´emoticones, de vegades sorprenents, molt sovint, irritants. Sembla ser que de l´emoticona :) o :( haurien sorgit els smileys somrient i trist.
Arribats a aquest punt, enteneu de debò que us volen transmetre quan us escriuen xD? O bé : -m? O bé ^ ^? ... Confesseu la veritat!

9 comentaris :

  1. Vale... Primer punt: Recordar no enviar-te més un emoticó a cap missatge (just en aquest punt n’afegiria aquell que pica l’ullet!). Segon punt: No havia vist mai : -m o ^ ^.... M'hauré quedat antiquada?? (darrere d’aquesta frase, copiaria l’emoticó de cara de sorpresa) I tercer punt.... No és el mateix utilitzar un emoticó que un "jejejejej" al darrere d'una frase tallant, borde o desagradable....?? (potser aquí dibuixaria l’emoticó que plora) Suposo que com bé dius tu, utilitzem aquest tipus de símbols o expressions per camuflar la veritable mala llet del comentari que acabem d’escriure. Caldrà fer l'esforç d'atrevir-se a dir-los sense un recurs tan fàcil, tan ambigu i tan recurrent. Firmat: La que espera confirmació per a la paella de diumenge.... (Aquí tb inclouria un emoticó. Endeviens quin?)

    ResponElimina
  2. jaja...tu segueix enviant el que t´agradi!

    ResponElimina
  3. Yo cuando hago un comentario en Facebook, o WhatsApp, utilizo mucho el emoticono del guiño, pero lo hago cuando creo que es un comentario con sentido, una especie de mensaje de complicidad con la otra persona, sobre algo, que hemos hablado o compartido.
    Pero es verdad que a veces lo utilizo para quitarle hierro a la profundidad de un mensaje. Me da corte utilizar demasiadas palabras, o ser demasiado explícita, siento pudor, quizás no me siento fuerte ante la opinión de quien lo lea.
    Pero quien bien me conoce sabe cuan profundo es mi dolor, mi soledad, mi alegría, o mi carcajada...;)
    Espero que me perdones.

    Por cierto, hoy he visto en el perfil de una compañera, que no amiga, un comentario que me ha hecho pensar en ti, dice textualmente: "O my God sometimes I look like a blonde"
    Esta compañera ha puesto en conocimiento del resto que tiene un CI de 176. Así que supongo que no debe haber conocido a muchas rubias, o las rubias no se han dejado conocer... (ahora vendría el emoticono)

    ResponElimina
  4. Eva!!!! Yo te conozco y se que tus emoticonos son cómplices!!!! Y no tengo nada que perdonarte sólo faltaba!!!!!.... Tu compi será muy inteligente pero no conoce a mucahs rubias jajajaja Cómo estas????

    ResponElimina
  5. Doncs jo penso que el emoticono es alguna cosa tan important com son els signes de exclamació o interrogació. Depén de si els posses o no, pot canviar molt el context de la frase.

    Per exemple, a una noia:
    - Com estàs (Es una afirmació que pot semblar dir algo de ella, bo o dolent)
    - Com estás? (estem davant d'una pregunta que per educació es fa molt)
    - Com estás! (segurament aquí está pasant algo dolent.

    Doncs be, els emoticons fan la mateixa funció. Pot canviar molt el que dius a través de whatts o el que sigui, posant el emoticono corresponen o no. No es la primera vegada que algún ha tingut un mal entés, precisament per no possar u emoticono que aclaraba que el que es deia era en plan irónic o broma.

    NO despreciem els emoticonos perque acaban d'arribar. Acollim-los i fem-los servir per parlar mès amigablement amb la gent. Un emoticono sonrient, semppre fa que aquell missatge te'l vegis amb altres ulls. Es mes... que sosos son els missatges sense emoticonos!!!

    ResponElimina
  6. ^^ d[-_-]b ñ_ñ ♥_♥ *<|:o)> ._.
    /\___/\
    (='_'=)
    (")_(")

    Barret tot blanc... Saps que vol dir tot el que t´he escrit a dalt? Estas segur?... No preferiries que tu hagués escrit clar i català??? Doncs això és el que em passa a mi si rebo un missatge amb mooooltes emoticones: que no pillo el significat real del missatge!!!! Però crec que és un problema meu, que no els acabo d´entendre...
    Una emoticona = :) però missatge ple d´emoticones = :(

    ResponElimina
  7. No clar!! Un missatge ple de emoticones es com un texte ple de exclamacions e interrogacions: lamentable.

    Es a dir, les emoticones son com el alcohol: s'ha de fer servir amb moderació! (i aquí va una exclamació, que pot substituir a una emoticona, que per cert en català es en femení, tal com u escrius. Una cosa mès que se abans d'anar a dormir)

    ResponElimina
  8. u escrius en comptes de ho escrius!

    ResponElimina
  9. ^^ d[-_-]b ñ_ñ ♥_♥ *<|:o)> ._.
    /\___/\
    (='_'=)
    (")_(")


    I què vol dir?? Ara em quedaré amb el dubte....

    Els punts suspensius també serveixen per donar-li un toc diferencial a un missatge. Esteu d'acord?? (i què me'n dieu dels dos interrogants en comptes d'un de sol?)

    ResponElimina