dilluns, 10 de juny del 2013

El Gran Hermano 1984 - 2013





Imagino que tots heu sentit parlat de la novel.la 1984 -em refereixo a la de George Orwell, no a 1Q84 de Murakami que ret homenatge a la primera-. Si més no, segur que n´heu escoltat quelcom, ni que sigui indirectament, perquè tots sabem a què ens referim quan parlem del Gran Hermano, l´ull que tot ho veu -i no, no parlo del programa de la tele-. Bé, el cas és que aquesta novel.la política de ficció distòpica publicada al 1949, transcorre a un Londres del futur, concretament al 1984, on l´estat repressor té sotmesa la societat per mitjà d´una vigilància permanent i asfixiant, l´us obligatori d´una llengua única, la neollengua - en clara al.lusió a l´anglès- i una propaganda política al.lienant, creada per desmotivar i desmoralitzar els possibles opossitors al règim i impedir que la gent s´atreveixi a pensar per si mateixa. Aquest estat totalitati té aterrida la població mitjançant la pèrdua total de drets, el control estricte de la policia del pensament sobre les persones, les vídeo càmeres, les convocatòries obligatòries per mostrar públicament l´adhesió al règim i el control literal dels mitjans de comunicació -hi ha un ministeri que es dedica a "fabricar" notícies convenients per l´estat i a esborrar o modificar aquelles que el podrien perjudicar-. Es suposa que el dictador -o Gran Hermano-  té capacitat de saber que fa i que pensa cadascun dels ciutadans, i aplica terribles vexacions, tortures o fins i tot la pena de mort, a tot aquell que s´atreveixi a qüestionar el partit o simplement, a tot aquell que tingui qualsevol mena de pensament lliure. Des de la seva publicació al 1949, diferents analistes han assenyalat una pila de paral.lelismes entre la novel.la i algunes societats modernes.

I com en tantes altres ocasions, la realitat supera la ficció, i sembla que hem entrat de ple a una societat orwelliana, i si no, que li preguntin a  Edward Snowden, un jove informàtic de 29 anys extreballador de la CIA que recentment ha destapat que l´Agència de Seguretat dels EUA  (NSA) -o el que ve a ser el mateix, el govern nord americà- ha estat realitzant un espionatge massiu i té accès a totes les dades personals dels usuaris, estadounidencs o no, de Microsoft, Apple, Yahoo i molts d´altres. 


Fins fa poc, Snowden, treballava a una empresa de seguretat subcontratada per la NSA i si bé diu que no sempre ha estat en contra de la política del govern dels EUA, quan va comprovar, esgarrifat, la facilitat i la impunitat amb la que s´espiaven milions i milions d´emails i trucades, tot violant drets bàsics dels ciutadans, va dir-se que no volia formar part d´aquest control ilegítim i va decidir filtrar informació confidencial sobre el programa de vigilància que s´esta duent a terme als EEUU. La seva intenció es donar a conèixer a la gent del carrer aquesta destrucció sistemàtica del dret a la privacitat. T´imagines que ho saben tot de tu? Que totes les teves dades, la teva correspondència, les teves trucades, les teves despeses, la teva vida, pugui ser intervinguda i investigada?

Amb la filtració d´aquesta informació, Snowden ha renunciat a la seva existència còmode, a la seva llar a Hawai, a la seva parella i a la seva família, doncs va abandonar els EEUU el passat maig i es va refugiar a Hong Kong, des d´on va realitzar la filtració. A l´entrevista que ha concedit al mateix hotel on esta allotjat, ha reconegut que té por i que la tindrà  la resta de la seva vida, sobretot per les represàlies que pugui haver contra persones del seu entorn proper, però que havia de fer públic aquest abús de poder del govern nord-americà, per fer una crida a la societat i que s´adoni que ha de lluitar per conservar els seus drets, si no vol acabar governada per tirans controladors.


Edward Snowden durant l´entrevista concedida a Hong Kong


En fi, si les coses són com Snowden afirma, només em resta felicitar-lo per la fermesa dels seus principis i la seva valentia. I creuo els dits ben fort per desitjar-li que la polícia del pensament mai no aconsegueixi detenir-lo!


1 comentari :

  1. HOla Pat,

    Després de la magnífica exposició titulada Gran Hermano 1984-2013, m'ha fet molta gràcia veure que tot acaba amb un "Cap comentari:" que produeix el mateix blog. Sembla fet expressament que després d'aquest afer la cosa acabi sense comentaris. M'ha semblat molt ilustratiu del què passa avui en dia: els bancs ens roben (ara més que mai), els respectius governs ens prenen el pèl de forma asídua i la societat (sobre tot la espanyola i la catalana) ens quedem de braços creuats queixant-nos sense fer res més, o sigui, sense cap comentari. Al final cada cop estic més convençut que tenim els polítics que ens mereixem. Sempre ens quedarà aquest blog.

    Jaume

    ResponElimina