divendres, 12 de juliol del 2013

Com identificar a una persona manipuladora




Llegint una entrevista de l´escriptora francesa Marie Frances Hirigoyen, psicòloga i autora dels llibres "Assetjament Moral" i "Abús de la debilitat", no m´he pogut estar de copiar-vos els trets que tenen en comú tots els bons manipuladors, per si mai us cal identificar-ne un i no ho acabeu de veure clar.

És evident que tots nosaltres, de manera conscient o inconscientment i en major o menor grau, manipulem als demés, que intentem influir al nostre entorn, però cal distingir quan una actitud o comportament esta dintre de lo admissible i quan la manipulació sistemàtica es converteix en una forma d´abús moral, traspassant les fronteres de lo acceptable. El manipulador provoca la debilitat en l´altre, per al seu propi interès.

Per això, l´autora assenyala una sèrie de característiques del perfil prototip dels bons manipuladors:

* Megalòmans: Persones que construeixen una imatge desmesurada de si mateixos creant un món fantàstic a la seva mida, d´acord al seus desitjos de grandesa i omnipotència. Son segurs de si mateixos i intenten en tot moment donar impressió de fortalesa.
* Seductors i fins estreteges: Com a bons manipuladors, saben adaptar el seu comportament, els seus principis i als seus valors, en funció de les seves víctimes. Total, que quan el coneixes, et dóna la sensació que esteu fets l´un per l´altre. 
* Mentiders amb un clar domini del llenguatge verbal i no verbal: Són experts a deformar la realitat per mitjà de mentides parcials i el joc del doble llenguatge, doncs controlar el discurs és una forma de controlar el pensament i de guanyar "adeptes" a la seva causa.
* Manca d´escrúpols: Els tabús morals no tenen cabuda per a aquests bons manipuladors, doncs conceben a la resta de mortals no com a persones dignes de respecte o de compassió, sinó només com a objectes més o menys útils.
* Tenen la necessitat i l´objectiu de servir-se dels demés: Per això utilitzen la pressió i l´assetjament verbal mitjançant la insistència i la repetició contínua fins que la seves víctimes, fastiguejades o esgotades, acaben cedint.

L´autora assenyala també que els manipuladors els podem trobar a tots els àmbits de la vida pública i privada: a la política, al món laboral, a l´entorn familiar, dins la parella... joves encantadors que aconsegueixen que una persona gran els deixi tots els seus béns - Genaro lo tienes claro-, una persona adulta que assetja un menor fent-li creure coses que no són veritat per aconseguir els seus propòsits, homes que al principi semblen prínceps blaus i s´acaben convertint-se en granotes llefiscoses que assetgen la seva ex parella a fi d´aconseguir els seus objectius o pel plaer de seguir controlant.

En fi, darrerament m´estic aficionant molt a segons quins tipus de lectures perque m´ajuden a entendre coses... Pot semblar que topar-se amb un d´aquests bon manipuladors no és pas tan dolent, però us adverteixo que si caus a la seva xarxa, us costarà escapar-ne, perquè són molt perseverants, perquè no descansen fins que aconsegueixen el que volen, perquè costa desemmascarar-los i perquè sempre hi haurà noves víctimes a qui seduir o enganyar, de manera que sembla que el cercle no es tanqui mai.

Una "pista" més: Quan us sentiu molt tontos, quan sentiu que no us esteu assabentant de res, que no enteneu absolutament res del que esta passant, quan sentiu que alguna cosa se us escapa, quan us sentiu ridículament culpables, quan el que creieu que era veritat deixa de ser-ho, quan et fan dubtar de tu mateix... Algú us esta intentant manipular!.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada