dimecres, 7 d’agost del 2013

Bookcrossing. Llibres alliberats... Busca´ls!




L'experiment de convertir les ciutats en una gran biblioteca global i gratuïta va néixer el 2001, als Estats Units, i se li va donar el nom de bookcrossing, que significa una cosa així com deixar llibres en llocs públics.

Ràpidament es va convertir en un moviment internacional: hi ha uns llibres que es deixen a un punts determinats de la ciutat perquè la gent pugui accedir a ells lliurement. En teoria, els bookcrossers registren els seus llibres a la web oficial per saber quines voltes acaba donant un llibre: quan un té intenció d´alliberar un llibre, l´enregistra a la web oficial i un cop marcat el llibre amb una identificació única, inclou unes instruccions a seguir per la persona que localitzi el llibre, i el deixa a un lloc públic com ara un banc o una cabina telefònica. I quan algú localitza el llibre, ha d´entrar a la pàgina web, notificar la troballa i un cop llegit, tornar-lo a alliberar indicant a la web la nova ubicació.


Repisa de llibres d'Universitat.A Barcelona, hi ha diferents crossing zones on pots trobar llibres, però a part d´aquests punts registrats per l´equip del Bookcrossing, també tenim alguns punts passallibres a les línees del metro.  El pots localitzar a: la Zona Universitària, a Espanya, a Diagonal, al Passeig de Gràcia, a Universitat i a Catalunya - us aviso però, que molt poca gent els deu utilitzar perquè sempre estan buits-. Aquesta iniciativa va començar al 2008 quan el Departament de Cultura va demanar a TMB l´habilitació d´espais per a l´intercanvi lliure i gratuït de llibres, sota el lema "Agafa un llibre i deixa´ns el teu" amb l´objectiu de fomentar la cultura.

A més de trobar aquests punts d´intercanvi de llibres al metro, hi ha altres llocs que també han fet seva aquesta iniciativa perquè la gent dipositi i agafi llibres i els retorni de manera voluntària i anònima, com ara empreses privades que ofereixen un punt d´intercanvi de lectures al seus treballadors - a l´empresa on jo treballo tenim el racó de lectura- o moltes  biblioteques municipals que han establert un punt d´intercanvi de llibres i que fins i tot,  de vegades, realitzen alliberacions massives de llibres.

En qualsevol cas, trobo que el fet d´alliberar llibres és una idea molt original i pensar en les voltes que pot acabar donant un llibre i amb totes les mans on pot anar a parar, em fa molta gràcia. Així que he decidit fer la meva petita aportació personal al bookcrossing i he anat escampant, a diferents punts de la nostra ciutat, un recull d´històries de factura pròpia... Així que  creuem els dits perquè tu en trobis un!



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada