dilluns, 23 de setembre del 2013

Plaça Sant Cugat de Barcelona (places BCN amb encant)





Fa poc em vaig topar amb l´article d´una revista que publicava la llista de les vuit places amb més encant de Barcelona. Les places que apareixien a la llista eren: plaça Prim al barri de Poblenou, plaça de El Sortidor al barri del Poble-Sec, plaça de la Concòrdia a l´Eixample de Les Corts, plaça d´Osca al barri de Sants, plaça de la Virreina al barri de Gràcia - que a mi m´encanta i a la meva mare més-, plaça Eivissa a la part antiga d´Horta, plaça d´Hilari Salvadó a la Barceloneta, plaça de Sant Agustí Vell a Ciutat Vella.

Em va semblar una bona tria i una bona presentació perquè el llistat també anava acompanyat d´una fotografia de cadascuna de les vuit places i recomanava dos locals in situ.

No cal dir, que a la llista s´hi podrien afegir moltíssimes més places, moltes més, per boniques o per emblemàtiques: plaça de Sol, plaça del Diamant, plaça Reial, plaça del Rei, plaça de Sant Felip Neri... però hi ha una plaça que no surt al llistat i que a mi em té el cor robat -per molts i diferents motius-: la plaça de Sant Cugat.

Val a dir que el gust és una cosa estrictament personal, però a mi aquest plaça del barri de la Ribera m´agrada MOLT. És bufona, plena de taules i cadires per prendre el sol, degustar unes tapes i un vinet o simplement observar als transeünts. L´he vist plena a vessar de gent o buida i solitària a la matinada, però en cap ocasió no m´ha decebut. Em dóna bon rotllo, en fa contenta estar-hi. 
 
Tal com és ara té pocs anys d´història: a l´any 2005 es va connectar amb el carrer de la Fonda que fins al moment era un carreró sense sortida, fosc i humit, que tenia un edifici antic al fons que albergava una fonda - d´aquí el nom del carrer-. L´Ajuntament va aprovar l´enderroc d´aquest edifici per obrir la part posterior del carrer i connectar-lo amb el carrer Fenollar i la plaça de Sant Cugat. Actualment d´aquest edifici antic encara es conserva una biga que travessa l´amplada del carrer de la Fonda just quan connecta amb la plaça Sant Cugat - us penjo una imatge abans/ara a continuació per si podeu apreciar  al fons de la foto la biga antiga que encara es conserva-.




La plaça de Sant Cugat connecta amb tres carrers. Té alguns locals molt interessants com ara l´Alsur Café o el Mama Shake - tot i que de vegades és impossible trobar una cadira per asseure´t a qualsevol de les terrasses- i sovint és escenari per a músics del carrer. Al seu entorn es combinen molt encertadament, i suposo que per casualitat, construccions antigues amb edificis més moderns. Hi ha bancs, arbres, palmeres... fins i tot un punt d´ancoratge de bicicletes, just al costat de la biga antiga del carrer de la Fonda.



Per mi, part del seu encant resideix en el fet que no sembla que allà hi hagi d´haver una plaça i de sobte te la trobes. O potser és perquè es va edificar sobre el solar de l´església de Sant Cugat del Rec, temple del segle XVII al qual anaven a resar tots els gremis del tèxtil i que va ser incendiat els primers dies de la guerra civil. O potser, molt segurament,  és perquè la vaig descobrir de la mà d´algú molt especial. 

No deixeu d´anar-hi a fer un volt!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada