dilluns, 23 de setembre del 2013

Ha arribat la tardor





Avui comença la tardor.

Bé, per ser més precisa us diré que l´inici astronòmic de l´equinocci de tardor a l´hemisferi nord, es va produir exactament ahir diumenge a les 22h 44m del vespre i que està previst que l´estació duri 89 dies i 20 hores i que tingui 3 nits amb lluna plena: la primera el 19 d´octubre, la segona el 17 de novembre i la tercera el 17 de desembre.

Vist així, amb tanta exactitud, el canvi d´estació perd qualsevol besllum de romanticisme, no?. Però no us preocupeu que a la tardor passaran moltes més coses: les fulles canviaran de color i a alguns arbres els cauran, començarà a fer més fred, plourà força, els dies es faran més curts, els animalons es prepararan per a l´hivern i començaran a recollir aliments, les tonalitats del bosc canviaran i apareixeran al mercat i a les nostres taules, els fruits de la tardor, com ara magranes, pomes, figues, bolets - aquests és un bon any pels caçadors de bolets -, codonys, castanyes, avellanes, ametlles, garrofes, kakis.

La unió indivisible de l´home amb la natura i l´univers, fa que l´arribada de la tardor també ens afecti: després de l´eclosió estival, arriba la maduresa de la tardor, quan el sol perd la seva força i la VIDA, després d´haver arribat al seu punt àlgid i fèrtil, comença a morir a l´època de la recollida de fruits de la terra.  Tot i que la collita ha estat sempre un motiu de celebració - festes paganes molt antigues que han donat lloc a festivitats com ara la Castanyada o el comercialitzat Hallowen-, el final d´un cicle i el declivi del sol es relaciona amb moltes cultures amb la feina ja acabada, la vellesa, l´obscuritat i la mort.

Però a l´hora, l´equinocci de tardor ens marca un canvi de cicle i és també temps de renovació, temps de deixar enrere lo vell que ja s´ha acabat i potenciar el que és nou, de manera que la letargia i la tristesa inicial donin pas al desig i a l´activitat. La tardor és temps de recolliment, de reflexió. És temps de recol.lecció, temps d´estalviar i emmagatzemar aliments de cara al futur. És el moment de fer balanç dels mesos anteriors i de planificar els posteriors. Temps d´aprendre coses noves i preparar-te pel son i per l´hivern que vindrà, temps de fogueres, de bruixes i bruixots, d´esperits i fullets del bosc que trepitgen fulles de mil colors.

I crec que jo particularment ho visc així. Any rere any observo que a l´inici de la tardor em poso trista i nostàlgica: perquè l´estiu ja ha passat, perquè recordo altres estius quan era petita i això em fa pensar en el pas inexorable del temps, perquè els dies són més curts i ja no estaré morena, perquè es fa fosc més aviat, perquè comença el fred i m´he de posar mitjons -els detesto- i perquè s´acosta el meu aniversari. I després, un cop passa el meu cumple i es va acostant l´hivern, començo a tenir ganes de fer coses noves, de posar-me botes i abrics gruixuts. I sento que ha arribat el moment d´aplicar canvis a la meva monotonia, i em trenco el cap pensant que vull fer els mesos d´hivern i en què em vull il.lusionar fins que arribi l´estiu. A vosaltres també us passa?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada