dijous, 10 d’abril de 2014

Celebració de la "Badalona Home Design" a Ca l´Arnús

Si ets de Badalona i t´agrada la decoració i l´interiorisme estàs de sort, perquè del 24 de maig al 15 de juny es celebrarà per primera vegada a la ciutat la Badalona Home Design

Serà una fira interessant perquè cadascuna de les empreses participants s´encarregaran de decorar una part de la casa nova de Ca l´Arnús, de manera que els visitants de la fira podran veure in situ les diferents propostes d´interiorisme. Amb aquesta original fórmula tots hi sortim guanyant: les empreses perquè es poden donar a conèixer, els visitants de la fira perquè poden gaudir d´una fira vivent i la ciutat perquè amb la celebració de la Home Design serà possible reformar part de l´edifici de Ca l´Arnús -gràcies a la col.laboració de les empreses patrocinadores-.

El Parc de Can Solei i Ca l'Arnús és un espai verd únic a la ciutat de Badalona: el parc té una extensió d’unes 11 hectàrees, de les quals 3 pertanyen al parc de Can Solei i 8 al parc de Ca l’Arnús. L´origen de Can Solei i Ca l´Arnús es remunta a una antiga finca agrícola documentada per primera vegada al 1565 a un arxiu del Marqués de Barberà.

Al 1859 Evarist Arnús, banquer destacat del segle XIX, inversor, filantrop i mecenes, amb un paper destacat a l Exposició Universal de 1888, va adquirir 8 hectàrees de les 11 que tenia la finca agrícola, dividint-la així en Can Solei de Baix -actual parc de Can Solei- i Can Solei de Dalt -actual casa i parc de Ca l´Arnús-. Evarist Arnús va construir al seu terreny una casa d´estiueig amb piscina, envoltada de jardins i horts. El jardí té tots els elements propis dels jardins romàntics: vegetació frondosa -palmeres, pins, còculs, eucaliptus, plàtans, xiprers, bambús-, camins i diferents zones amb jocs d’aigua, grutes, ponts, illes i un llac central. Al costat de la casa hi trobem una estació metereològica dotada d´un calendari perpetu i instruments de mesura: aquesta estació estava originàriament al costat de l´antic Teatre Líric de Barcelona, fundat per Evarist Arnús, situat entre el Passeig de Gràcia i els carrers Pau Claris i Mallorca. Més tard, el fill d´E. Arnús va modificar la casa pairal afegint una escalinata i construint el castell de torre quadrada que hi ha encara al mig del parc.

Com a anècdota -no sé si positiva o negativa, això ho decidiu vosaltres- us diré que amb motiu de l´Exposició Universal de 1888, l´Evarist Arnús va allotjar a casa seva durant dos dies a la família reial, de manera que la reina regent i el Rei Alfons XIII que aleshores tenia dos anys i mig, van fer nit a Ca l´Arnús de Badalona: com a testimoni d´aquesta visita reial, avui encara és possible trobar una cadena que voreja la casa, assenyalant així que allà hi va pernoctar un membre de la família reial.

Als anys seixanta l´Ajuntament va expropiar la part de Can Solei,  que finalment esdevingué parc públic el 1977, però val a dir que mentre havia estat propietat privada es podia passejar pels jardins i s´hi celebràvem concerts i espectacles varis en moments puntuals. I per fi, el 2003 va ser possible obrir al públic tot el conjunt: la unió definitiva de Can Solei i Ca l´Arnús es va aconseguir amb la creació d´un eix vertebrador que uneix tots els camins interiors del parc, i comunica la Riera de Canyadó amb el carrer Seu d´Urgell.Paral.lelament a aquesta primera edició de la Badalona Home Design tindran lloc altres activitats destinades a amenitzar les visites a la fira, com ara conferències, tallers de restauració de mobles i recitals.

Així que ja ho sabeu, del 24 de maig al 15 de juny us esperem a la Badalona Home Design.


Veniu a veure´ns!

*******

Si eres de Badalona y te gusta la decoración y el interiorismo estás de suerte, porque del 24 de mayo al 15 de junio se celebrará por primera vez en la ciudad la Badalona Home Design

Será una feria interesante porque cada una de las empresas participantes se encargará de decorar una parte de la casa nueva de Ca l' Arnús, de manera que los visitantes de la feria podrán ver in situ las diferentes propuestas de interiorismo. Con esta original fórmula todos salimos ganando: las empresas porque se pueden dar a conocer, los visitantes de la feria porque pueden disfrutar de una feria viviente y la ciudad porque con la celebración de la Home Design será posible reformar parte del edificio de Ca l'Arnús -gracias a la colaboración de las empresas patrocinadoras-. 

El Parque de Can Solei y Ca l' Arnús es un espacio verde único en la ciudad de Badalona: el parque tiene una extensión de unas 11 hectáreas, de las cuáles, 3 pertenecen al parque de Can Solei y 8 en el parque de Ca l' Arnús. El origen de Can Solei y Ca l' Arnús se remonta a una antigua finca agrícola documentada por primera vez en 1565 en un archivo del Marqués de Barberá. 

En 1859 Evarist Arnús, banquero destacado del siglo XIX, inversor, filántropo y mecenas, con un papel destacado en la Exposición Universal de 1888, adquirió 8 hectáreas de las 11 que tenía la finca agrícola, dividiéndola de este modo en Can Solei de Bajo -actual parque de Can Solei- y Can Solei de Arriba -actual casa y parque de Ca l' Arnús-. Evarist Arnús construyó en su terreno una casa de verano con piscina, rodeada de jardines y huertos. El jardín tiene todos los elementos propios de los jardines románticos: vegetación frondosa -palmeras, pinos, cocoteros, eucaliptos, plátanos, cipreses-, caminos y diferentes zonas con juegos de agua, grutas, puentes, islas y un lago central. Al lado de la casa encontramos una estación meteorológica dotada de un calendario perpetuo e instrumentos de medida: esta estación estaba originariamente al lado del antiguo Teatro Lírico de Barcelona, fundado por Evarist Arnús, situado entre el Paseo de Gracia y las calles Pau Claris y Mallorca. Más tarde, el hijo de E. Arnús modificó la casa principal añadiendo una escalinata y construyendo el castillo de torre cuadrada que hay todavía en medio del parque.

Como anécdota -no sé si positiva o negativa, eso lo decidís vosotros- os diré que con motivo de la Exposición Universal de 1888, Evarist Arnús alojó en su casa durante dos días a la familia real, de modo que la reina regente y el Rey Alfonso XIII que entonces tenía dos años y medio, pasaron la noche en Ca l'Arnús de Badalona: como testimonio de esta visita real, todavía hoy es posible encontrar una cadena que bordea la casa, señalando así que allí pernoctó un miembro de la familia real. 

En los años sesenta, el Ayuntamiento expropió la parte de Can Solei, que finalmente se convirtió en parque público en 1977, aunque hay que señalar que mientras fue propiedad privada era posible pasear por los jardines de la finca y en ella se celebraban conciertos y espectáculos públicos en momentos puntuales.  Y por fin, en 2003 fue posible abrir al público todo el conjunto: la unión definitiva de Can Solei y Ca l´Arnús se logró con la creación de un eje vertebrador que une todos los caminos interiores del parque y comunica la Riera de Canyadó con la calle Seu d´Urgell. 


Paralelamente a esta primera edición de la Badalona Home Design tendrán lugar otras actividades destinadas a amenizar la visita a la feria, como conferencias, talleres de restauración de muebles y recitales. Así que ya sabéis, del 24 de mayo al 15 de junio os esperamos en la Badalona Home Design.


Venid a vernos!


5 comentaris :

 1. Moltes gràcies per aquesta informació tan intrrsant!

  ResponElimina
 2. Gràcies a tu per deixar un comentari!

  ResponElimina
 3. Bien, una especificación. La finca Arnús nunca fue confiscada, ni durante la guerra ni durante la República. Y en ese tiempo y anteriores, estuvo siempre abierta al público, a pesar de ser propiedad privada, la gente podía entrar a pasear y se realizaban actos públicos como conciertos y otro tipo de espectáculos.

  ResponElimina
 4. Hola Ana!
  Gracias por leer el blog!.

  Los datos los saqué de diferentes fuentes, entre ellas la web de l´Ajuntament de Badalona, pero me consta que a menudo hay errores en esas fuentes o quizás no lo reflejé adecuadamente así que muchas gracias por la aclaración (en cuanto pueda rectifico la entrada)

  Saludos!

  ResponElimina