dijous, 3 d’abril del 2014

Oxitocina, l´hormona de l´amor !



oxitocina, coneguda popularment com a "hormona de l´amor" és una hormona present en els mamífers que actua com a neurotransmissor. El seu paper en el cervell humà està relacionat directament amb els lligams afectius i el reconeixement social -que dóna lloc a sentiments d´estimació, unió, confiança i connexió entre les persones-. En el cas de les dones, l´oxitocina s´allibera durant el part, facilitant el naixement del nadó, i després, amb l´estimulació dels mugrons, facilitant l´alletament. Però a més a més, tant en les dones com en els homes, l´oxitocina s´allibera durant l´orgasme. 

El nivell d´oxitocina al cos depèn doncs de moltes variables: segons la genètica, el tipus de vida que dugui una persona, els seus hàbits -fer esport, una vida sexual plena i menjar xocolata augmenten el nivell d´oxitocina- o el moment vital que estigui travessant. Però a més a més, tenir un alt nivell d´oxitocina, fomenta certes conductes que generen més oxitocina i ens fan trobar millor - és a dir, indirectament, l´oxitocina genera oxitocina-.

A mesura que avancen els estudis sobre aquesta hormona se n´han desvetllat fantàstiques propietats:
  • Un alt nivell d´oxitocina et fa confiar més en els altres, a l´hora que millora la confiança en un mateix i combat la timidesa.
  • Un bon nivell d´oxitocina en els homes, fomenta el bon record pel que fa a l´afecte de les seves mares durant la infància. I a més, els homes amb un nivell més alt d´oxitocina són més fidels i troben més atractives a les seves parelles.

  • L´oxitocina té un paper molt important en el reconeixement facial dels altres -ens permet recordar millor o pitjor els trets facials dels nostres coneguts i/o familiars)-.
  • Durant l´embaràs, les dones sintetitzen grans quantitats d´oxitocina, coneguda també com a hormona de l´afecció:  els nadons, en néixer, també tenen un alt nivell d´oxitocina i això reforça el lligam entre mare i fill -aquell vincle especial que uneix mare i fill-.
  •  Sembla que les dones amb un nivell més alt d´oxitocina es divorcien menys (a veure, no cal ser Einstein, si l´oxitocina s´allibera durant l´orgasme i una dona té  un nivell alt d´oxitocina, voldrà dir que té una vida sexual satisfactòria i per tant, l´índex de divorci serà més baix en el cas d´aquestes dones, no?)

Això fa pensar als experts que aquesta "hormona del bon rotllo" podria  ajudar a pal.liar els efectes d´algunes malalties. Per exemple, estudien si es viable utilitzar-la com a tractament per a l´anorèxia nerviosa o per a controlar addiccions a diferents drogues, ja que l´oxitocina redueix la sensació de plaer resultant de prendre drogues i disminueix la sensació d´estrès (fins i tot, sembla que el comportament addictiu podria respondre a un baix nivell d´oxitocina durant la primera infància).


Tot indica doncs, que tenir un alt nivell d´oxitocina és bo així que us deveu estar preguntant, "què he de fer per tenir moooolta oxitocina al cos?". Doncs bé, la bona notícia és que ja és possible comprar a Internet oxitocina pura en esprai -preu aproximat trenta euros- sota la promesa de millora en les relacions de parella i augment de l´atracció entre els desconeguts. I la dolenta?. Doncs la notícia dolenta és que en realitat aquest esprai s´hauria de vendre com a fàrmac, ja que l´oxitocina té contraindicacions. Per exemple, un excés d´aquesta hormona ens pot tornar hipersensibles a missatges socials - de manera que ens podríem tornar paranoics- o pot amplificar els records negatius -i fer-nos entrar en un bucle destructiu-. 

I no només això, sinó que l´ús indiscriminat d´aquesta hormona per a segons quina finalitat seria poc menys que reprovable èticament. Per exemple, creus que estaria bé administrar oxitocina a la teva parella per tal que et trobi més atractiu? O per evitar possibles infidelitats? No preferiries que la teva parella actués lliurement, sempre i en qualsevol cas, i no sota els efectes de l´esprai màgic? No seria millor que els sentiments d´unió, afecte i proximitat en una parella fossin sempre reals o millor no fossin-? Si ets tímid, creus que et faria sentir millor no ser-ho mitjançant un esprai nasal?

Per si aquest darrer paràgraf us ha desanimat, us diré però que hi ha una manera fàcil, ràpida i econòmica per generar oxitocina de manera natural: només cal que us abraceu a la vostra parella durant vint segons. Si, el que sentiu. Una abraçada de vint segons i augmenta el nivell d´oxitocina.

I de passada segur que us sentiu millor.
I de passada, segur que millora la vostra relació sense necessitat de cap esprai nasal.

Vinga, ens abracem?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada