Ja feia uns quants mesos que en tornar cap a casa per la Gran Via, just a l´alçada de les Glòries, veia des de l´interior del meu cotxe, només un instant, un sostre psicodèlic de formes irregulars que apuntava pel cantó dret de l´autopista, just al costat de l´Edifici Museu Disseny Hub Barcelona, i em preguntava què hi devia haver sota aquell sostre tan original. Ignorant de mi, amb el pas dels mesos em vaig convèncer que allò, per força, havia de ser una estació de tren -una d´aquelles estacions de tren modernetes- i vaig deixar de fer-me preguntes al respecte.
Fins que l´altre dia una amiga em parla dels nous Encants Vells, inaugurats el passat 25 de setembre i de sobte relaciono la seva descripció amb el "sostre" que jo veia quan circulava per l´autopista. I resulta que així és: la gran coberta d´alumini i zinc que tant em cridava l´atenció, pertany als Encants Vells -també coneguts com La Fira de Bellcaire de la plaça de les Glòries-.
Aquest és un del mercats mes antics d'Europa -segle XIV- i un clar exemple de l´esperit comercial de Barcelona-. És un mercat ple de singularitats: celebra subhastes públiques, conjugen el nou i el vell i per això s´hi venen objectes antics, de segona mà, nous, artesanals i d´alta tecnologia. És un referent obligat pels col.leccionistes -antiguitats, intercanvi peces, llibres de vell, discos de vinil- i té una gran afluència de consumidors. També és un punt únic a Barcelona per a la venda de productes reciclats i articles d´ocasió.
Fins ara s´ubicava a l´altra banda de la plaça, però amb la deconstrucció de l´anella viària de la plaça de les Glòries, s´ha traslladat definitivament a l´antic Bosquet dels Encants, a la cruïlla de l'avinguda Meridiana amb el carrer Castillejos. El nou mercat obre quatre dies a la setmana -dilluns, dimecres, divendres i dissabtes- de nou del matí a vuit de la tarda.
Hi ha unes quantes novetats respecte els Encants vells: el mercat està totalment cobert però mantenint la sensació de compra a l´aire lliure. Té més organització. Senyalització pròpia en els passadisos, panells informatius i punt d´informació. Uniformitat de les botigues i les parades. Té també quaranta espais destinats a fer subhastes els dilluns, dimecres i divendres de 8.00 a 9.30 hores -fins ara la subhasta s´havia fet sempre en "duros", però en aquesta nova etapa es farà només en euros-. Més seguretat -tot el recinte està controlat per vídeo vigilància i dotat amb una sala de control automatitzada i control de vigilants 24 hores al dia. S´hi celebren esdeveniments especials els diumenges. Hi ha emprovadors -abans no en tenien-. Més banys. Accesos tecnificats -ascensors i
escales mecàniques- per accedir als diferents nivells del mercat. S´ha implantat el reciclatge de residus. Hi ha restaurants vanguardistes i "Street Food" emulant al mateix Candem de Londres -com m´agrada aquesta manera de menjar-. I per últim, una sala polivalent de 200 metres quadrats situada a la plaça central del mercat, que acull exposicions, presentacions, xerrades i subhastes singulars.
Us penjo unes quantes imatges per fer-vos dentetes i que us piqui la curiositat. Així, quan tingueu una estoneta per voltar per Barcelona, confio que us arribeu fins aquest mercat històric amb tant "encant" i tanta tradició a la nostra ciutat.
*************
Los nuevos Encantes Viejos o Fira de Bellcaire de Barcelona
Hacía ya varios meses que al volver a casa por la Gran Vía , justo a la altura de la plaza de las Glòries , veía desde desde el interior de mi coche, sólo un instante, un techo psicodélico gigante de formas irregulares que asomaba por el lado derecho de la autopista, justo al lado del Edificio Museu Disseny Hub Barcelona, y me preguntaba qué debía haber bajo aquel techo tan original. Ignorante de mí , con el paso de los meses me convencí de que aquello, por fuerza, tenía que ser una estación de tren -una de esas estaciones de tren modernilla- y dejé de hacerme preguntas al respecto.
Hasta que el otro día una amiga me habló de los nuevos Encants Vells, inaugurados el pasado 25 de septiembre y de repente relacioné su descripción con el "techo" que yo veía cuando circulaba por la autopista. Y así es: la gran cubierta de aluminio y zinc que tanto me llamaba la atención, pertenece a los Encantes Viejos -también conocidos como La Feria de Bellcaire de la plaza de las Glòries.
Este es uno de los mercados más antiguos de Europa -siglo XIV- y un claro ejemplo del espíritu comercial de Barcelona-. Es un mercado repleto de singularidades: celebra subastas públicas, conjuga lo nuevo y lo viejo y por eso allí se venden objetos antiguos, de segunda mano, nuevos, artesanales y de alta tecnología. El mercado es un referente obligado para los coleccionistas -antigüedades, intercambio piezas, libros de viejo, discos de vinilo - y tiene una gran afluencia de consumidores. Y también es un punto único en Barcelona para la venta de productos reciclados y artículos de ocasión.
Hasta ahora se ubicaba al otro lado de la plaza, pero con la deconstrucción del anillo viario de la plaza de las Glòries, se ha trasladado definitivamente al antiguo Bosquet dels Encants, en el cruce de la avenida Meridiana con la calle Castillejos. El nuevo mercado abre cuatro días a la semana -lunes, miércoles, viernes y sábados - desde las nueve de la mañana a las ocho de la tarde.
Hay unas cuantas novedades respecto a los Encantes viejos: el mercado actual está totalmente cubierto pero manteniendo la sensación de compra al aire libre. Tiene más organización. Señalización propia en los pasillos, paneles informativos y punto de información. Uniformidad de las tiendas y las paradas. Tiene también cuarenta espacios destinados a hacer subastas los lunes , miércoles y viernes de 8.00 a 9.30 horas -hasta ahora las subastas se hacían en "duros", pero en esta nueva etapa se harán sólo en euros-. Más seguridad -todo el recinto está controlado por video vigilancia y dotado con una sala de control automatizada y control de vigilantes 24 horas al día-. Se celebran eventos especiales los domingos. Hay probadores - antes no había ninguno-. Más baños. Accesos tecnificados -ascensores y escaleras mecánicas- para acceder a los distintos niveles del mercado. Se ha implantado el reciclaje de residuos. Hay restaurantes vanguardistas y "Street Food" emulando al mismo Candem de Londres -como me gusta esta manera de comer-. Y por último, una sala polivalente de 200 metros cuadrados situada en la plaza central del mercado, que acoge exposiciones, presentaciones, charlas y subastas singulares.
Cuelgo unas cuantas fotos para poneros los dientes largos y que os pique la curiosidad. Así, confío que en cuanto tengáis un ratito para pasear y callejear por Barcelona, lleguéis hasta este "rastro" històrico de Barcelona, cargado de "encanto" y tradición.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada