Des de ben petita havia vist córrer per casa els pares uns còmics mida dinA5, en tires horitzontals, que em cridaven molt l´atenció. Les tapes del còmic eren de cartó de colors i els personatges que hi apareixien eren una nena petita de nom Mafalda, la protagonista, la seva família -el pare, la mare i més tard el seu germanet Guille- i els seu grupet d´amics -Felipe, Susanita, Miguelito, Manolito i Libertad-. He de dir que no sempre entenia el que llegia, que sovint se m´escapava el missatge, la ironia del contingut o directament no entenia el significat d´algunes paraules, però com que m´agradava llegir i m´encantaven aquells dibuixos me´ls vaig llegir mil i una vegades fins que al final els vaig acabar entenent -i sempre que escolto la paraula "reaccionarios" somric recordant la Mafalda-.
Si bé és cert que Joaquín Salvador Lavado, Quino, va fer els primers esbossos d´aquest personatge a principis dels anys seixanta, el mateix autor diu que l´aniversari s´ha de celebrar el dia que la tira es publica per primera vegada i això va succeir el 29 de setembre de 1964 a la revista argentina Primera Plana.
A la Mafalda li agraden els Beatles i odia la sopa. És una nena amb inquietuds socials, preocupada pel medi ambient, idealista, irònica i un xic pessimista, que té moltes ganes de viure en un món millor. Per això, a través de les seves ocurrències i les seves reflexions denuncia el sistema capitalista i totes les injustícies que aquest provoca - fam, guerres, explotació dels oprimits-. Perquè la Mafalda vol que les dones progressin socialment, desitja la pau mundial i pensa que el món es pot i s´ha de canviar.
Val a dir que les històries de la Mafalda continuen tenint plena vigència avui en dia. Penseu que les més de 1.982 tires còmiques s´han traduït a 30 idiomes i s´han adaptat al cinema i a sèries de dibuixos animats. A més a més, la Mafalda va ser escollida per l´Unicef com a portaveu de la Convenció sobre els Drets dels Infants. I actualment, la Mafalda Digital té web pròpia, aplicacions per iPad, i comptes a Facebook, Twitter i Pinterest
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada