Dibujantes sin revista saludan saludan al nuevo rey

Els dibuixants i autors de El Jueves que van dimitir recentment després que RBA Ediciones, propietària de la revista, censurés els seus continguts sobre l´abdicació del rei d´Espanya, llançaran dimecres vinent 18 de juny un còmic especial de 75 pàgines, de nom Orgullo y Satisfacción, en el qual tractaran el tema de l´abdicació i aprofitaran per acomiadar-se del monarca Joan Carles I i donar la benvinguda al nou rei Felip VI.

Aquesta és la resposta dels exdibuixants de El Jueves després que RBA Ediciones retirés de la impremta 60.000 exemplars de la revista que tenia en portada una il.lustració on apareixia el rei Joan Carles passant-li una corona pudent a Felip de Borbó. 

No se sap exactament si RBA Ediciones va rebre pressions de la casa Reial o bé si ho va decidir voluntàriament -tots recordem la portada que també va ser censurada fa uns anys a la qual el príncep Felip posava a la princesa Letizia "mirando pa Cuenca"-. El cas és que RBA Ediciones no només va retirar de la impremta els 60.000 exemplars sinó que va reunir a la plantilla de El Jueves i els va dir que en les pròximes setmanes NO es podia publicar res sobre el Rei Joan Carles I. Pressió per part de la Corona o decisió pròpia?.

Sigui com sigui, 18 autors i dibuixants, davant l´opció d´obeir aquestes "indicacions" o bé dimitir, van escollir la segona opció i van acomiadar-se de la feina en bloc, per principis i per integritat personal.

Dir-vos que el còmic Orgullo y Satisfacción serà editat per ¡Caramba!, una editorial independent especialitzada en còmic i llibre d´humor. Podeu comprar aquest còmic digital en format PDF i CBR a orgulloysatisfaccion.com - els dibuixants que han dimitit han obert una web especial amb aquest domini- per un preu mínim de 1.50 euros, amb possibilitat d´aportar un import més alt si el lector així ho desitja.

Opino que aquests 18 dibuixants i autors es mereixen un gran aplaudiment per la seva acció, més encara tenint en compte els temps que corren. No és encoratjador descobrir que encara hi ha un munt de persones amb principis?