divendres, 13 de juny del 2014

Friday the 13th and a full moon .... uiuiui!




Ui, ui ui!. Avui és divendres 13. I per primera vegada des de fa 95 anys, el pleniluni -la lluna plena- coincideix amb aquesta data Així que els supersticiosos ja poden anar-se preparant perquè aquesta nit hi ha doble "perill" o "mala sort".

Però d´on ver aquesta por?. De tots és conegut el mal auguri del número 13: a la Bíblia, a l´últim sopar els comensals eren 13 -els 13 apòstols i Jesús-, a l´Apocalipsis el 13 representa l´Anticrist, al tarot el 13 representa la mort, la Càbala i les llegendes nòrdiques enumeren a 13 esperits malignes, el Codi de Hammurabi -al voltant del 1686 a. de C.- omet el nombre 13 en la seva llista numerada ...

Però per què es pitjor si el dia 13 cau en divendres?. Les investigacions assenyalen que la por al divendres 13 es deu a un esdeveniment històric que a dia d´avui encara no s´ha aclarit del tot: el divendres 13 d´octubre de 1307, l´Ordre dels Cavallers Templaris va ser arrestada massivament per tota França per part de la Santa Inquisició amb el consentiment del Papa Clement V. Se´ls acusava d´heretgia i de celebracions paganes. La majoria de Templaris van ser assassinats o condemnats a la foguera en una matança col.lectiva, malgrat que uns pocs van poder escapar i es van endur amb ells el tresor del Temple.

Però la cosa no acaba aquí. Un dels Templaris condemnat a la foguera fou l´últim Gran Maestre, Jacques de Molay, que just abans de morir asfixiat pel foc, va emplaçar al mateix Felip IV i al papa Clement V amb les següent paraules: "Clement, i tu Felip, traïdors de la fe cristiana, us emplaço davant el Tribunal de Déu... A tu, Clement, dintre de 40 dies i a tu Felip, dins d´aquest mateix any". El cas és que el papa Clement va morir al cap de trenta dies i el rei Felip abans de complir-se un any. I des d´aleshores, el divendres 13, associat a aquesta tragèdia, es va convertir en la data de la mala sort.

I després d´això, als anys 80 el cinema americà es va encarregar de fer, encara més famosa, la data divendres 13 amb la pel.li de terror "Friday the 13th" a la qual un nen de nom Jason, mort ofegat i a partir d´aquí es desencadenen una sèrie de crims esgarrifosos. La pel.li es va estrenar el divendres 13 de juny de 1980 i va tenir èxit a les taquilles de tot el món.

En fi, jo no sóc supersticiosa amb aquesta data -les meves pors tenen a veure amb el món real i amb persones de carn i ossos- així que aquesta nit, si la Èlia vol, veurem uns quants capítols de Sobrenatural.


Il.lustracions d´Oscar Ospina

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada