dimarts, 3 de desembre del 2013

Tipus de felicitat




Sovint quan ens pregunten què és la felicitat trobem que no sabem com explicar-ho, tot i que sabem que existeix, perquè quan la sentim, quan som feliços, n´identifiquem perfectament la sensació. La felicitat és sentir-te bé, estar bé i saber-ho gaudir. Ser feliç és convertir els petits moments de benestar en felicitat, sent-ne plenament conscients.

Perquè tots sabem que la felicitat no pot ser un estat constant, sinó que és efímera, intermitent i per això hem de saber-la fruir quan la tenim, sense preocupar-nos pel futur. 

Per invocar la felicitat i que ens visiti sovint, és molt important somriure  -saber trobar, fins i tot dins la tristesa, un petit moment per somriure-, pensar en positiu i sobretot, assumir la imperfecció, acceptar que les coses no sempre seran perfectes, però tot i així, esforçar-nos en ser feliços. 

L´altre dia llegia al diari un article del Risto Mejide on parlava, entre d´altres coses, dels tipus de felicitat que existeixen. Ell en distingia quatre tipus, tot i que donant-li unes quantes voltes, he arribat a la conclusió que n´hi ha més. Us les dic, tal com jo les he entès: la felicitat de l´inconscient, de l´ignorant, del que no dóna per més i no es planteja res més enllà i per tant, és feliç perquè no s´entera de res -desenes de vegades he comentat amb les meves amigues com seria no saber, ser tonta i així evitar-me preocupacions i maldecaps-. 

També estaria la felicitat del conformista, aquell que passi el que passi, tot li està bé. Una mica aquells que creuen que no ens podem queixar, que la vida és així. Mai fan res per canviar i es conformen amb el que els depari el destí. 

Després està la felicitat postissa, que seria la felicitat que venem al facebook quan poses fotos fantàstiques on estàs estupenda, envoltada de gent encara més estupenda i passant-t´ho molt bé -quan resulta que a la realitat la teva vida no és així ni de bon tros-. És la felicitat de les revistes del cor, la de les pelis amb final feliç, la típica felicitat de cara a la galeria. 

Després estaria la felicitat a través dels altres, quan eludeixes qualsevol responsabilitat sobre el teu benestar i només ets capaç de ser feliç si algú proper a tu és feliç, al marge de quina sigui la teva realitat. És allò de la mare que, equivocadament, només viu pels seus fills i és feliç només si ells ho són, sense tenir vida pròpia ni preocupar-se per tenir-la i arriscant-se a què després, quan els fills marxin de casa, la síndrome del niu buit acabi amb la seva salut. 

I a l´inrevés, la felicitat a costa dels altres, la més roín, que radica en ser feliç quan a algú en concret li va malament. És la felicitat provisional que sent la persona malaltissa, venjativa, gelosa o envejosa. Per exemple, allò de només ser feliç quan al teu ex les coses no li van bé perquè resulta que l´odies encarnissadament des del dia que va gosar deixar-te o sentir-te exultant i feliç quan al teu company de departament -al que tant odies- tot li surt 

I per últim, estaria la felicitat resultant d´una decisió pròpia. És una felicitat complicada d´aconseguir i s´ha de fer una feina diària i continuada per retenir-la, però és la millor de les felicitats, perquè només depèn d´un mateix i de l´empeny que posis en ser feliç: és la felicitat del que menys necessita, el que menys espera, el que més dóna i el que més estima.

Evidentment, tots, sense excepció, hauríem de ser feliços per decisió pròpia. Així que no siguis ignorant, no et conformis ni tinguis por dels canvis, no facis veure que ets feliç quan no ho ets, no busquis la felicitat a través dels altres ni siguis feliç a costa de les misèries alienes, estima sense esperar res. Cadascú ha de ser responsable de la seva pròpia felicitat, bocí a bocí, malgrat tot i malgrat tothom.  

Vinga, som feliços des de ja? Jo ja porto dies "practicant"!



************



Clases de felicidad


A menudo cuando nos preguntan qé es la felicidad nos damos cuenta de que no sabemos cómo explicarlo, a pesar de que sabemos que existe, porque cuando la sentimos, cuando somo felices, identificamos perfectamente la sensación. La felicitad es sentirte bien, estar bien y saberlo disfrutar. Ser feliz es convertir los pequeños momentos de bienestar en felicidad, siendo plenamente consciente de ello.

Porque sabemos que la feclicidad no puede ser un estado constante, sino que es efímera, intermitente y por eso mismo, tenemos que saber disfrutarla cuando la tenemos, sin preocuparnos por el futuro. 

Para invocar la felicidad y que nos visite a menudo, ss muy importante sonreir  -saber encontrar, incluso dentro de la tristeza, un pequeño momento para sonreir-, pensar en positivo y sobretodo, asumir la imperfección, aceptar que las cosas no siempre seran perfectas y aún así, esforzarnos por ser felices. 

El otro día leía en el periódico un artículoa de Risto Mejide en el que hablaba, entre otras cosas, de los tipos de felicidad que existen. Él distinguía cuatro tipos, todo y que yo, dándole unas cuantas vueltas, llegué a la conclusión que hay más. Os las cito, tal y como yo las entiendo: la felicidad del inconsciente, del ignorante, del que no da para más y no se plantea nada más allá y por lo tanto, es feliz porque no se entera de nada -decenas de veces he comentado con mis amigas cómo sería no saber, ser tonta y de este modo evitar preocupaciones y dolores de cabeza-. 

También estaría la felicidad del conformista, aquel que pase lo que pase, todo le parece bien. Un poco aquellos que creen que no nos podemos quejar de nada, que la vida es así. Nunca hacen nada para cambiar y se conforman con lo que les depare el destino.


Después estaría la felicidad postiza, que es la felicidad que vendemos en el  facebook cuando cuelgas fotos fantásticas en las que estas estupenda, rodeada de gente aún más estupenda y pasandótelo muy bien -cuando resulta que en realidad tu vida dista mucho de ser así-. Es la felicidad de las revistas del corazón, la de las pelis con final feliz, la tipica felicidad de cara a la galería. 

Después estaría la felicidad conseguida a través de los demás, cuando eludes cualquier responsabilidad sobre tu bienestar y sólo eres capaz de ser feliz si alguién cercano a ti es feliz, al margen de cuál es tu realidad. Es aquellos de la madre que, equivocadamente, sólo vive para sus hijos y sólo es feliz si ellos lo son, sin tener vida propia ni preocupándose por tenerla y arriesgándose a que más tarde, cuando los hijos se vayan de casa, el síndorme del nido vacío acabe con su salud. 

Y al revés, la felicidad a costa de los demás, la más ruin, la que radica en ser feliz cuando a alguién en concreto le va mal. Es la felicidad insana y provisional que siente las personas enfermizas, vengativas, celosas o envidiosas. Por ejemplo, eso de ser feliz cuando a tu ex las cosas no le van bien, porque resulta que le odias encarnizadamente desde el día que tuvo la osadía de dejarte o sentirte exultante y feliz cuando a tu compañero de departamento -al que tanto odias- todo le sale mal y le cae una buena bronca de un superior.

Y por último, estaría la felicidad resultante de una decisión propia. Es una felicidad complicada de conseguir y se tiene que hacer un trabajo diario y continuado para retenerla, pero es la mejor de todas las felicidades, porque sólo depende de uno mismo y del empeño que ponga en ser feliz: es la felicidad del que menos necesita, del que menos espera, del que más da y del que más ama.

Evidenmente, todos, sin excepción, tendríamos que ser felices por decisión propia. Así que no seas ignorante, no te conformes ni tengas miedo a los cambios, no finjas que eres feliz si no lo eres, no busques la felicidad a través de los demás ni seas feliz a costa de las miserias ajenas, ama sin esperar nada. Cada uno de nosotros debe ser responsable de su propia felicidad, pedacito a pedacito, a pesar de todo y a pesar de todos. 

Venga, somos felices desde ya? Yo ya llevo días "practicando"!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada