dijous, 27 de novembre de 2014

Ni instagran, ni fcbk, ni twitter, ni pinterest, ni linkedin... ahora, ELLO


Pues eso. Si quieres estar dónde tienes que estar, ni instagran, ni fcbk, ni twitter, ni pinterest, ni linkedin... tienes que estar en ELLO.

Porque si. Porque es lo más cool y lo más hipster. Muy chupipiruli y muy mainstream. Sólo hay que darle un vistazo a los perfiles de sus usuarios, llenos de barbas, gafas de pasta, diseño y cuidadas fotografías, para darse cuenta de ello.

¿Pero qué ofrece esta nueva plataforma en realidad?. La filosofía de ELLO contempla las redes sociales como un lugar para "conectarse, crear y celebrar la vida" y su leif motiv es "simple, beautiful & ad-free". Fue creada por un pequeño grupo de artistas y diseñadores, como una red social exclusiva, gratuíta, a la que se accede por invitación, sin publicidad y con el compromiso de no vender datos a terceros -porque en opinión de sus creadores, los usuarios no somos un producto que se pueda vender-. 
 
ELLO admite el uso de apodos y no exige el uso de la identidad real; puedes tener followers y también seguir a otros usuarios -como en Twitter-; los contactos se organizan en Amigos y en Ruido; puedes retuitear contenidos de otros -perdón, republicar- y responder a publicaciones de otros. Esta exclusiva red social irrumpió en la red como alternativa a Facebook -sus cifras siguen siendo desorbitantes y continua siendo la red social más grande del mundo, pero no deja de perder seguidores cada día que pasa-.  

Pero si ELLO es gratis y se compromete a no poner anuncios ni a vender datos a terceros, entonces, ¿de dónde obtendrán sus beneficios?. Pues parece ser que se sostendrán económicamente mediante el pago para acceder a diversas funciones adicionales.

Así que ya lo sabes, si quieres estar a la última en redes sociales, ¡ponte a ELLO ya!

"Sainsbury's Christmas Ad" el millor anunci nadalenc del món

Diuen que aquest anunci que us penjo a continuació, de l´empresa britànica Sainsbury, és el millor anunci nadalenc del món d´enguany:
També diuen que està basat en fets reals, partint de la informació extreta de cartes enviades pels soldats britànics, que combatien a la I Guerra Mundial, als seus familiars: el fet va tenir lloc la nit del 24 de desembre, vigília de Nadal del 1914, al front nordoccidental, on combatien en barricades soldats britànics i alemanys. Està documentat que, espontàniament, els soldats rasos d´amdós bàndols contraris, van establir una treva pel dia de Nadal. Van deixar de disparar, van cantar nadales junts, van abandonar les trinxeres i es van saludar i abraçar, van intercanviar regals, van enterrar els seus morts i van jugar un partit de fútbol -aquest detall no queda aclarit del tot perquè hi ha informacions contradictòries al conjunt de cartes que es conserven d´aquest fet-.

Si això és així, tot just ara farà 100 anys.
Si això és així, no entenc perquè, un cop superades les barreres, la treva només va durar el dia de Nadal. No entenc que l´endemà es tornessin a disparar i a matar com a enemics acèrrims, tot i que ambdòs bàndols havia posat cara i nom al seu "enemic". Misteris de la naturalesa humana?.

En qualsevol cas, l´anunci és molt emocionant, toca la fibra... però el millor anunci nadalenc -o no- de tots els temps seria que s´acabessin les guerres, els combats, els estats de setge, les presons gegants com Gaza i la violència en general

I si. Suposo que pensareu que aquest discurs meu és molt simple, molt innocent, molt generalista o fins i tot demagògic, però que voleu que us digui, no em podia estar de dir-ho.dimecres, 26 de novembre de 2014

Sorpresa: el gènere dels huracans si importa

Sexisme és la discriminació basada en el sexe de la persona que la pateix. És doncs un tipus de prejudici, derivat de la supremacia masculina -hegemonia dels homes per damunt de les dones-, que altera l'objectivitat i impedeix apreciar les persones pels seus mèrits.

Tots sabem que malauradament encara vivim en una societat sexista. Coneixem el sexisme lingüístic i l’androcentrisme inherent a les llengües romàniques. Sabem que sovint les joguines són sexistes. I el mercat laboral. I la publicitat.  Fins i tot que els insults són sexistes.

Sabem tot això. Però tot i així m´he sorprès al llegir que els huracans amb nom de dona maten més persones que els huracans amb nom d´home: resulta que la gent té més por de Víctor que de Victòria -el nom de Víctor els sembla més perillós i més amenaçador- i per tant, es prenen més mesures de precaució davant una tempesta tropical si el perill té nom masculí. Per això, històricament, els huracans batejats amb nom de dona han matat a més persones que no pas els huracans amb noms masculins, segon un estudi recentment publicat a Proceedings of the National Academy of Science.

Cada any es prepara una llista amb els noms amb els quals es batejaran el huracans que es vagin succeint al llarg de la temporada. Aquests llistats, que es reciclen cada 6 anys, inclouen un nom per cada lletra de l´abecedari i alternen noms masculins amb femenins. Val a dir que durant molts segles el nom de l´huracà venia determinat pel Sant del dia, però a finals del S. XIX es van començar a nomenar amb noms bíblics de dona, fins que a finals del S. XX, concretament el 1979, l´Organització Meteorológica Mundial i el Servei Meteorològic de EEUU, van decidir alternar noms de dones i homes per a nomenar els huracans, tot i que cada zona del planeta que pateix huracans, ciclons i tempestes tropicals tenen el seu propi llistat de noms.

Doncs bé, els investigadors han analitzat les darreres sis dècades d´huracans i les morts que s´han produït com a conseqüència d´aquest fenomen meteorològic,
i les conclusions assenyalen que dels 47 huracans més letals, aquells que tenien nom de dona han matat el doble de persones que els que tenien nom d,home. I les diferències encara són més grans, si comparem el nombre de víctimes resultants d´un huracà amb un nom d´home contundent amb el nombre de víctimes resultants d´un huracà amb un nom dolç femení -és a dir, canviar el nom d´un huracà de Sebastien a Eloise pot fins i tot triplicar els seus efectes letals-.


Així doncs, hi ha un sexisme clarament implícit a l´hora de prendre decisions i mesures de seguretat davant un huracà, perquè es prenen més o menys precaucions per raó de gènere -si el nom és masculí o femení- sense tenir en compte el perill real que això comporta...


No us sembla realment increïble que el génere dels huracans condicioni el número de víctimes? 

dilluns, 17 de novembre de 2014

Síndrome de Hikikomori

Ja fa uns dies que vaig llegir al diari un article sobre el tema i encara li estava donant voltes quan avui he vist que també en parlaven al TN: parlo de la síndrome de Hikikomori.

En principi, el mot hikikomoris englobaria a adolescents i adults joves que, en trobar-se aclaparats per la societat nipona, en sentir-se hiper pressionats i incapaços de complir els rols socials que s'esperen d'ells, reaccionen aïllant-se socialment. Literalment es tanquen a casa per evitar qualsevol compromís social que no sigui virtual - és a dir, a través de les xarxes socials-. La síndrome es va detectar i es va començar a estudiar al Japó: es va observar que els afectats eren gairebé sempre homes, joves i molt d´ells, fills primogènits, que refusaven abandonar la casa dels seus pares i es tancaven a la seva habitació durant mesos, o en els casos més greus, fins i tot anys. El procés era més o menys igual per a tots ells: joves que comencen a sentir-se tristos, van perdent les amistats fins a quedar-se sense cap amic i es tornen insegurs i introvertits. Alguns ja han finalitzat els estudis i d´altres, els han deixat a mitges; no tenen feina així que passen el dia estirats al llit, dormint, i les nits, veient la tele, jugant a videojocs o navegant per Internet. L´aïllament comença de forma gradual, però va empitjorant amb el pas del temps i cada dia que passa és més difícil que els hikikomori es relacionin amb el seu entorn. Com el peix que es mossega la cua: a mesura que augmenta l´aïllament, més exclusió de la vida social, més complicat trobar feina, més difícil deixar la casa dels pares i més difícil reprendre la "normalitat".

Sonar sona raríssim, però si sou lectors de Murakami no ho trobareu tan estrany, perquè aquest autor ja fa anys que ve retractant personatges d´aquestes característiques a les seves novel.les: joves que viuen en una atmosfera asfixiant de soledat, aïllats socialment, com ara a Tòquio Blues o After Dark.

Però ara, com gairebé tot, sembla que la síndrome s´ha viralitzat i s´estan detectant casos per tot el món digitalitzat. A Barcelona, per exemple, un recent estudi ha diagnosticat amb la síndrome a gairebé 200 persones. D´aquests casos, gairebé el 75% eren homes amb una edat mitjana de 36 anys i la resta eren dones amb una edat mitjana de 51 anys. La majoria d´ells viu amb la família i la meitat tenien estudis superiors. La mitja de temps d´aïllament del casos estudiats és de 39.3 mesos. També s´ha de dir que moltes de les persones diagnosticades amb aquesta síndrome han petit prèviament alguna patologia psiquiàtrica o tenen antecedents familiars d´aquesta índole.

En qualsevol cas, perquè s´està escampant aquesta síndrome psicopatològica i sociològica?. Suposo que el primer que ens ve al cap és la individualització de la societat, la soledat de les grans ciutats i la influència de Internet i les xarxes socials a la nostra vida diària.
 

Però jo penso que, sobretot, el problema principal de la gent jove -i no tan jove- és la manca d´expectatives reals dins aquest nou canvi de paradigma social, cultural i econòmic que estem visquen. Afegint, a més a més, el retard de la incorporació dels joves al món laboral que provoca que molts adults de 30 anys, encara visquin amb els pares. I en el cas dels joves que si troben una primer feina, les condicions laborals tampoc no faciliten l´emancipació -sous massa baixos, contractes temporal, minijobs, jornades inacabables no remunerades-. La formació superior ja no és sinònim de futur i seguretat econòmica i en canvi, cada cop més es valora les persones pel que tenen o pel que guanyen. L´esforç ja no et garanteix cap recompensa. I costa tant fer realitat els somnis que de vegades ens fa mandra fins i tot somiar.


divendres, 14 de novembre de 2014

Practica y aprende inglés de manera distinta: ven al teatro!

Si eres de esas personas que tiene un título de determinado nivel de Inglés -pongamos por ejemplo que tienes el título de nivel Advanced- pero resulta que no sueles utilizar este idioma tan a menudo como quisieras y notas que tu inglés se está oxidando, tienes que ponerte las pilas ya y evitar perder tus conocimientos. Pero ¿cómo?.

Lo más rápido sería que pasaras un larga temporada en un lugar en el que sólo se hablara inglés: el problema es que esta sería la forma más rápida y al mismo tiempo la más complicada, desde el punto de vista económico, de disponibilidad de tiempo, de cargas familiares...

Así que una vez descartada la opción de irte por una temporada al extranjero, te quedan estas otras opciones, mucho más realizables:

  • Apuntarte a una Academia de inglés, a cursos de conversación. Aquí te tocará rascarte el bolsillo. (Ya lo hice).
  • Practicar con algún extranjero que domine el inglés, amigo de un amigo, y que provisional o definitivamente resida en Barcelona. Aquí os tocará tener voluntad, tiempo y buena fé para quedar y para hablar siempre en inglés. (Ya lo intenté).
  • En tu casa, en tu ordenador, ver pelis subtituladas en inglés, o traducciones de canciones que te gustan, o series, o tutoriales gratuítos. Esto requiere mucha fuerza de voluntad por tu parte. (Lo sigo intentando).
  • Ir al cine sólo a ver V.O. O por lo menos V.O.S. -y si son subtituladas en inglés mejor aún-. Yo lo hago y resulta que me encanta ver pelis de estreno en el Icaria. Le da un valor añadido al hecho de "ir al cine"
  • Y aún queda otra opción. Una opción que no se me había ocurrido hasta ahora y que ayer puse en pràctica: ver teatro en inglés, por supuesto con actores profesionales de calidad, nativos y que representan obras atractivas para el público.
Pensaras que es difícil encontrar este tipo de espectáculos, pero no es así: ayer mismo vi la obra de teatro DECADENCE, en inglés, en la Nau Ivanow y por si os interesa, aún es posible verla hasta el 23 de Noviembre.

Me llevé una grata sorpresa, porque los problemas idiomáticos que tuve para entender algunas partes de la obra, se resolvían con el lenguaje visual, el lenguaje corporal y las expresiones faciales de los actores, que bordaban cada uno de los papeles que representaban. Al mismo tiempo, descubrí la compañía EscapadeTheatre -cuyas obras de teatro a menudo son representadas exclusivamente en inglés- y la IPA Productions - compañía profesional de teatro en inglés que viaja por Catalunya y España acercando a los alumnos de Infantil, Primaria y Secundaria, obras de teatro interactivas-.Así que ya no hay excusas. Si quieres practicar inglés en vivo y en directo sin que te tome mucho tiempo y sin gastarte un dineral, tienes que ver obras de teatro en inglés. Y además, conocerás gente muuuy interesante...

dimecres, 12 de novembre de 2014

10 Manaments per deixar d´amargar-te


Segurament, si de petita anaves a una escola de monges, et van fer aprendre de memòria els 10 Manaments de la Llei de Déu. Es suposa que si seguies amb pulcritud aquests manaments, t´asseguraves l´entrada al regne dels cels. 

Però han anat passant els anys i potser ja no creus en la vida més enllà. I no només això, tampoc has acabat d´aconseguir el desitjat equilibri emocional a la teva vida terrenal, i això t´atabala... Doncs no et preocupis més, perquè a continuació et deixo uns nous 10 Manaments que t´ajudaran a sentir-te millor: són 10 consells que et serviran per deixar d´amagar-te la vida a tu mateixa, publicats al llibre "Dejar de amargarse para Imperfectas". Aquests 10 manaments són:


1. Desterraràs del teu imaginari el "no puc".

2. Eliminaràs el "filtre negatiu" amb el que, massa sovint, enfoques tot.

3. T´activaràs -i deixaràs el mòbil apagadet de tant en tant-.

4. Deixaràs de comparar i comparar-te.

5. Acceptaràs la incertesa -com a estat tant o més natural que la seguretat- i gaudiràs el present.

dimarts, 11 de novembre de 2014

BERLIN


A mi la ciutat de Berlín m´encanta  -no, no sóc hipster- i us recomano que quan tingueu temps i diners, la visiteu, perquè és una ciutat de contrastos, testimoni d´episodis gloriosos i terribles per igual. Pel seu paisatge urbà, per la seva modernitat, perquè és una ciutat avantguardista, referent de la cultura europea al segle XXI. És també una ciutat viva, en constant transformació, suggerent, "okupada", atrevida... i s´ha convertit en un dels destins turístics més demandats.

En passejar pels seus carrers, sents el pes de la història al teu damunt, i et venen a la memòria les desenes de pel.lícules i de llibres que has vist i llegit i que tenien aquesta ciutat com a escenari. I penses en les guerres mundials i en l´absurda guerra freda.

I et topes amb el que queda del Mur -que va arribar a fer 144 km- i flipes imaginant les mil i una històries esfereidores que van tenir lloc al Berlín dividit, primer en quatre parts i després en dues -pensa que ara ja fa 25 anys que va caure el Mur, el 9 de novembre de 1989 : si vols saber més sobre aquest esdeveniment històric, aquí podràs conèixer algunes curiositats -.

Berlín artístic, Berlín del disseny, dels museus i dels festivals. Berlín unió d´orient i occident. Berlín innovador, lliberal, i a voltes decadent... Sense adonar-te la ciutat t´atraparà, magnètica. I al mateix temps, potser sents que et pertorba, que et provoca certa confrontació interna pel seu recent passat.

Has d´anar a Berlín!


diumenge, 9 de novembre de 2014

Embargando sin piedad

"¿Quieres Cambiar de Coche? Aprovecha la Ocasión y Encuentra COCHES EMBARGADOS de todas las Marcas y a un Precio Increíble". Buf. Leo este anuncio y se me ponen los pelos de punta. Pero, ¿de verdad alguién percibe como valor añadido en la compra de un coche que previamente haya sido embargado a otra persona y por eso lo destacan en este anuncio?.

No sé lo que os parecerá a vosotros pero a mi me parece un anuncio de muy mal gusto; y da mal rollo imaginar qué triste historia se esconde detrás de cada automóvil embargado, porque que yo sepa, a nadie que le vayan bien las cosas le embargan el coche.

Y encima lo comento con la persona que está a mi lado en este momento y me dice: "Hombre, si son embargados, serán mucho más baratos". 

¿Ah, sí?. ¿Eso es lo único que se te ocurre?. Pues yo te diré que con los tiempos que corren - y a pesar de que es cierto que hay personas corruptas, que viven estafando a diario-, es más cierto todavía que muchísimas personas, tan normales y corrientes como tú y como yo, lo están pasando realmente mal.

Y por si no lo sabes, te diré que según las estadísticas europeas, en España, 1 de cada 3 niños -o sea, 2,7 millones- viven en la pobreza absoluta o en riesgo de exclusión. Y este mismo informe señala que el nivel de pobreza infantil ha crecido un 28% entre 2008 y 2014. Y si estas cifras ya son obscenas por si solas, aún es más inmoral saber que hace unos días, algunos diputados del Partido Popular se mofaron en el Congreso de la pobreza infantil.  

Y quizás tú me digas que si los padres de estos niños trabajaran o trabajaran más, podrían pagar las deudas contraídas con los bancos y sus hijos no sufrirían esta situación. Pero entonces yo te diré que dónde demonios vives tú. ¿De verdad crees que si estos padres encontraran trabajo, con la baja calidad de los nuevos empleos - precariedad, temporalidad, salarios bajos - podrían escapar de la pobreza?. El número de personas que trabajan y aún así son pobres aumenta día a día. ¿O pensabas que con los minijobs, los trabajos temporales o los salarios mínimos podía subsistir una familia entera?. La proporción de trabajadores que no supera el salario mínimo se ha duplicado desde 2004. Y no te digo nada de la gente que cobra parte de su salario "en negro".

En fin. Que si. Que puede ser que un piso embargado por un banco resulte más barato para el comprador final, pero os aseguro que el Banco o la Caja de Ahorros ha cobrado dos veces por él, además de dejar a una familia en la calle sin hogar. Y recuerda que si eres neutral en situaciones de injusticia es que has elegido el lado del opresor.


divendres, 7 de novembre de 2014

Ex cómplices

Pues no. Ya no somos cómplices. Y probablemente jamás volvamos a serlo.

Porque ya no nos hacen gracia las mismas cosas. Ni sincronizamos nuestras miradas al evocar los mismos recuerdos antes de estallar en carcajadas. Ya no reímos juntos. Ya no me gustan tus silencios. Y en tus palabras de doble sentido ya no vislumbro atisbo alguno de ironía elaborada: sólo observo en ellas maldad. Y envidia mal disimulada.

Ya no me atrae tu manera de moverte por el mundo cómo si todos te debiéramos algo. Tus comentarios están siempre fuera de lugar y tus bromas no me parecen graciosas. Discrepo de todas tus opiniones, de todos tus pensamientos y de tu facilidad para traicionar. No me gustan tus ideas, ni lo que lees ni lo que escribes.

Ya no soporto tus manos de uñas mordidas. Ni el tono de tu voz. Ni cómo abres la boca al sonreír, mostrando tu insignicante campanilla rosada. Tampoco me gusta tu piel lechosa salpicada de lunares. Ni tu mirada acuosa. Ni tu pelo ensortijado que siempre parece seco aún cuando estés nadando en el mar. No me gusta tu olor. Ni tus vestidos. 
Ya no me gustas más.

Ya no somos cómplices y jamás volveremos a serlo.


dijous, 6 de novembre de 2014

Época de cambios"Hoy me he levantado con un salto mortal"... Bueno, tanto como salto mortal no, pero me he levantado con unas ganas locas de ordenar ropa, bolsos, fotos, papeles y documentos varios. Y, ¿por qué?. 

Pues exactamente no tengo ni idea pero creo que tiene que ver con el cambio de estación -aunque el otoño oficialmente llegó hace tiempo es ahora que por fin notamos que acabó el verano- y con el cambio de la luz -ahora amanece y anochece muuuy pronto-. Porque a mí, el frío de las calles me invita al recogimiento y a la reflexión interior -aquella que te ilumina mientras tomas una taza calentita de chocolate o te acurrucas bajo una manta-.

Y resulta que todos estos cambios exteriores me empujan, sin ser consciente, hacia una renovación interior, supongo que con el objectivo de ser más y mejor cuando llegue la primavera. Los cambios exteriores me recuerdan que yo también puedo cambiar y me reactivan las ganas de dejar atrás de una vez por todas las "cosas" inservibles que ya no quiero que me acompañen nunca más en mi camino -y sí, lo habéis adivinado, este "cosas" engloba a todo y a todas aquellas personas que ya no me interesan por ser tóxicas o directamente, malas personas que no me hacen ningún bien-.

Así que os escribo rapidito desde mi escritorio recién ordenado -parece increíble- porque estoy a punto de salir a tirar al contenedor dos bolsas de basura bien llenas de "cosas" que ya nunca más necesitaré ni nunca echaré de menos. 

Adiós basura, adiós.

 

dimecres, 5 de novembre de 2014

Sábado por la noche en el Raval de Barcelona


Doce de la noche más o menos. Salgo de un concierto en el Gipsy Lou del Raval de  Barcelona   y estoy en la calle esperando a que salgan los demás, mientras hablo con una chica que acabo de conocer, que se llama Calla y es polonesa, aunque ya lleva más de un año viviendo en Barcelona. Los porteros del local nos indican que nos movamos de delante de la puerta porque algunos vecinos, molestos por el ruido, suelen tirar cubos de agua con lejía. Así que nos alejamos un poco de allí y nos esperamos en la esquina de la calle, por donde ahora mismo no pasa nadie.

De repente, sin haberlo visto venir, se me acerca un chico a menos de 30 centímetros de mi cara y me pide un cigarro. Me ha pillado por sorpresa y doy un brinco. Y rápidamente le contesto que no. Primero porque no tengo. Segundo porque aunque tuviera no tengo porqué dar tabaco a desconocidos/as que me asaltan por la calle y tercero, porque aunque tuviera el bolso lleno de paquetes de tabaco, a medianoche, en una esquina solitaria y con el susto que nos ha dado - a la chica que acabo de conocer y a mi-, tampoco me apetecería demasiado abrir el bolso y ponerme a rebuscar en él, porque eso significaría quitar la vista del chico, que está muy pero muy cerca de mí, cuando resulta que mi cuerpo entero se ha puesto en estado de alerta a raíz del susto. Como detalle os diré que el chico es negro. Pero a mi me importa un pepino si es negro, blanco o amarillo. Me importa poco a qué tribu urbana pertenece, si va moderno o trajeado, si es nativo o inmigrante: no me gusta que me asalten en la calle y quiero que se separe de nosotras ya, porque sigue estando demasiado cerca de mi. Me siento invadida.

dilluns, 3 de novembre de 2014

Microcuento "Noviembre"

"Llegó noviembre. Y con él, creyó que llegarían también las buenas noticias. Y las risas. Los besos de antes bajo la manta. Y que habría suficientes monedas para comprar castañas calientes. Pero se equivocaba... 

Porque arrastraba la tristeza de antaño cosida a sus ojos. Y noviembre no sería distinto, si ella no cambiaba primero."